Разпространителите на вируса – ваксинирани, но заразени с “Делта”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
241

При над 75 болни на 100 000 души България ще излезе от “зелената зона”

 

Снимка: Pixabay
Ваксинираните, но заразени с „Делта“ вариант могат да разпространяват коронавируса, обясни заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

По думите му тези хора преболедуват леко.

„За това при влизане в страната ни изискваме отрицателен тест. При над 75 болни на 100 000 души България ще излезе от “зелена зона”, добави Златанов, цитиран от БТА.

“Обмисля се повишаване на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти, болни от COVID-19. Темата предстои да се обсъди на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като целта е “всичко да е законно, а лекуващите да не се чудят откъде да се дофинансират”, посочи още той.

Златанов поясни, че с променената методика, по която се плащат по 1000 лв. за работещите медици в условията на извънредна епидемична обстановка, средствата се разпределят по-справедливо.

“Целта на проверките, които ще се извършват по курортите за спазването на противоепидемичните мерки, не е за да се “пълни бюджетът”, а за да се създаде ред, добави още той. По думите му броят на заразените с COVID-19 в областите Бургас и Варна се повишава заради струпването на много хора. В момента страната ни все още е в “зелена зона” заради ниската заболеваемост, също така разчитаме на заетите в туризма да проявят отговорност, като първата стъпка за това е имунизиране на персонала”, добави още Златанов.

По думите му не е нужно мерките да са драстични, а да се спазват сегашните мерки на 100 процента.

“Ако персоналът е ваксиниран на сто процента, бизнесът може да продължи да работи, дори дадена област в страната ни да е навлязла в “червена зона”, обясни той.

“Областните управители са запознати с плана за действие и всяка областна управа, заедно с областния оперативен щаб, самостоятелно ще могат да налагат ограничителни мерки, ако заболеваемостта се повиши”, припомни Златанов.

По публикацията работи: Ерол Емилов
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!