Въпреки повишената инфлация АЦБ запази лихвата от 0,1%

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
52

И британските централни банкери считат поскъпването за временно явление, а сред рисковете е развитието на пазара на труда

Сградата на АЦБ в Лондон. Снимка: EPA/VICKIE FLORES

Английската централна банка (АЦБ) се придържа към свръхниския си лихвен процент въпреки ускоряващата се инфлация. Централните банкери около председателя на АЦБ Андрю Бейли единодушно оставиха основния лихвен процент на нивото от 0,1% в четвъртък.

Комитетът по парична политика на АЦБ намали рязко своята основна лихва на две извънредни заседания през месец март 2020 г. (по време на първата национална Covid блокада) с общо 65 базисни пункта до рекордно ниското настоящо дъно от 0,1%, а оттогава насам АЦБ запази лихвата непроменена и разшири на три пъти програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации с общо 450 млрд. паунда до 895 млрд. паунда, предава DPA.

Сега централните банери решиха да продължават да се придържат към текущата си програма за закупуване на ценни книжа от 895 млрд. паунда (почти 1 трлн. евро). Съвсем наскоро двама високопоставени банкери на централната банка заявиха, че постепенно е дошъл моментът да се намали малко икономическата помощ. Но повечето от членовете на комисията предполагат, че инфлацията ще остане висока само за известно време. Един от членовете на АЦБ е гласувал за намаление на размера на покупките на държавни облигации с 45 млрд. паунда до 830 млрд. британски лири.
Веднага след публикуването на решението инвеститорите започнаха да купуват лири. Британската валута поскъпна до 1,3944 долара или 1,1770 евро. За сметка на това инвеститорите се оттеглят от британските облигации. Това повиши възвръщаемостта на десетгодишните облигации до 0,540 процента.

През юни потребителските цени във Великобритания се увеличиха с 2,5% в сравнение с предходната година – най-високата стойност от август 2018 г. Инфлацията сега е доста над целевата стойност на централната банка, която се стреми към равнище от 2% като оптимална стойност .

И в САЩ и еврозоната инфлацията се озова над целите на централните банки. Поскъпването се насърчава, наред с други неща, от възстановяването след силния икономически спад и затрудненията в доставките.

В Обединеното кралство повече от 70 процента от пълнолетните вече са напълно ваксинирани и повечето ограничения са отменени. Икономиката компенсира значителна част от историческия спад от около 10% миналата година.

Рисковете, за които паричните власти продължават да се притесняват, включват разпространението на делта варианта на коронавируса, което може да забави възстановяването, и развитието на пазара на труда. Британското правителство не иска да удължава след края на септември програмата за работа на съкратено работно време, която беше приета по време на кризата.

АЦБ също така залага в своите августовски прогнози, че брутният вътрешен продукт на Великобритания ще се повиши с 5% през второто тримесечие на 2021 г., оставяйки британската икономика с около 4% под нивото отпреди пандемията. За третото тримесечие се очаква икономически растеж от 3 на сто. След това икономиката трябва да се възстанови допълнително, достигайки нивото си отпреди пандемията през четвъртото тримесечие на 2021 г.

За цялата 2021 г. централната банка продължава да очаква нарастване на БВП на Обединеното кралство със 7,25%, последвано от растеж с 6% през 2022 г. – малко по-добър от очаквания през май растеж с 5,75 на сто.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!