Проучване: Социалното дистанциране остава още година

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
209

Снимка: Getty Images/Guliver

Социалното дистанциране ще трябва да се запази поне до края на годината или ваксинационната кампания да е 85% ефективна, за да се спре увеличаването на смъртните случаи от коронавирус в нормални условия на живот. Това е показало проучване на университета “Уорик”, направено по поръчка на консултативната група за пандемията, съветваща британското правителство, пише 24 часа.

“Всичко ще зависи от това колко бързо ще напредне процесът по ваксиниране и дали той ще успее да спре разпространението на болестта”, казва пред “Дейли телеграф” доцентът по епидемиология Адам Кучарски.

Въпреки че Великобритания е ваксинирала вече над 8,4 млн. души, или 12% от населението си, учените очакват това да има умерено въздействие върху предаването на вируса. Те смятат, че ефективността в момента е около 60 на сто и националната блокада на страната в най-добрия случай ще трябва да се запази до юни. Ако бъде премахната по-рано, дори през април, ще последва трета вълна на епидемията, въпреки че броят на заразените е намалял с 31% през последната седмица, а на приетите в болница – с 16%.

Британският заместник-министър по ваксинацията Надим Захауи обяви, че едва след месец може да има данни как ваксините влияят на предаването, от което ще зависи и дали някои от строгите ограничения могат да бъдат премахнати.

Резултатите от проучването идват на фона на скандал между Лондон и Брюксел за ваксини, който дори заплаши споразумението за Брекзит, след като Еврокомисията поиска да контролира доставките за Северна Ирландия на границата ѝ с Република Ирландия, за да гарантира, че предназначени за ЕС дози не се изнасят за Обединеното кралство. Тя оттегли намерението си засега след разговор между премиера Борис Джонсън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, в който бе договорено сътрудничество по въпроса. Б

ритански министри обаче коментираха, че е твърде рано да се обсъжда даряване на ваксини на други държави. Европейските лидери са под натиск да осигурят повече дози, след като проучвания показаха, че между половин и пет процента от населението в страните от ЕС е ваксинирано. Най-малка част от хората в България са получили защита срещу коронавирус, а най-голяма – в Малта.

actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!