Протокол за 9,60 лева. Няколко институции проверяват бунтовния “Хиполенд”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
232

Магазин “Хиполанд”

Малко след 10 часа сутринта на 4 септември. Няколко институции започват проверки на веригата магазини за ирачки “Хиполенд”. Служители на Националната агенция за приходите (НАП), Икономическа полиция и Главна дирекция “Надзор на пазара” са посетили централата на компанията в столичния квартал “Казичене”. Данъчните са направили проверка и в магазините на компанията.

Само ден по-рано собственикът на “Хиполенд” Мариан Колев съобщи, че синът му е пострадал от лютивия спрей, използван от полицията на 2 септември пред Народното събрание. Колев участва и подкрепя антиправителствените демонстрации още от самото им начало. Служители на веригата, носещи тениски с логото на “Хиполенд”, бяха сред хилядите, които вече втори месец скандират с настояване за оставката на правителството и на главния прокурор.

“14 души заедно влязоха. Бяха посрещнати от колегите, които отговарят за конкретните инстанции. Те изобщо не са искали среща с мен, случайно се разминах с един човек от Икономическа полиция”, каза в интервю за Свободна Европа собственикът на “Хиполенд” Мариан Колев. По думите му служителите на НАП са проверявали касовите апарати, документите и софтуера, от “Надзор на пазара” – тестовете за качеството на играчките, а от Икономическа полиция – малък склад. Впоследствие към проверката са се присъединили и хора от Агенция “Митници”.

“По всяка вероятност напълно случайно три институции, които нямат нищо общо, са се събрали по едно и също време на едно и също място. По всяка вероятност няма нищо общо с Фейсбук публикацията ми отпреди 3 дни, когато обгазиха сина ми”, каза собственикът на веригата магазини за играчки като направи уточнение, че е ироничен.

По време на инспекцията данъчните са открили несъответствие от 9 лева и 60 стотинки между наличните пари в касата и това, което пише в касовата книга. “Написаха ни протокол за нарушение”, каза Мариан Колев.

Ден преди проверката, извършена от няколко институции, агенция ПИК, която е свързвана с управляващите, публикува коментарен текст със заглавие “Хиполенд” – детмаг или машина за протести”, в който се критикува участието на хора от магазина и ръководството му в антиправителствените демонстрации.

След инцидента със сина му, който беше един от напръсканите с лютив спрей от полицията по време на протеста на 2 септември, Колев написа отворено писмо. “Специални благодарности и към Министъра на вътрешните работи, който е дал заповед да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст, чиято единствена вина е, че не са съгласни повече да живеят в страх и сляпо подчинение, и имат смелостта открито да отстояват позицията си”, написа той на 2 септември в публикация във Фейсбук.

“Аз подозирам, че координацията за проверките не идва директно от правителството, за което скандирам “оставка”, а предимно от други хора, които са по-встрани – тези, за които всикчи смятаме, че дърпат конците”, каза пред Свободна Европа Колев. Помолен за уточнение, той назова депутата от ДПС Делян Пеевски.

“С цел да направи проблем на бизнеса ми, защото той наскоро придоби 50% от бизнеса на най-големия ни конкурент и предполагам, че използва случая”. Свободна Европа потърси за коментар на тези твърдения Делян Пеевски, но той не беше открит на двата си телефона.

Какво е наложило проверките във веригата за детски играчки, в какво се състои акцията, какво е установила и има ли връзка с позицията на собственика на „Хиполенд“ относно случващите се антиправителствени протести? До този момент Свободна Европа не е получила отговори на тези въпроси, изпратени до пресцентъра на МВР.

От НАП потвърдиха, че се извършва проверка, но отказаха подробности. “Да, наши служители бяха в офисите на “Хиполенд”, извършва се проверка”, каза пред Свободна Европа говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Той отказа да съобщи дали инспекцията се случва на базата на сигнали, или документни нередности. Според източник на Свободна Европа искането е на правоохранителните органи.
svobodnaevropa.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!