Промишлеността във Великобритания почти се завърна към растежа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
195

Индексът на мениджърите по поръчките за промишлеността на IHS Markit се е повишил до 49,6 пункта през октомври

Снимка: Архив на Ройтерс

Промишлеността на Великобритания почти се е завърнала към растежа през миналия месец, тъй като фирмите са увеличили нивата на запасите си преди крайния срок за Brexit, предава Bloomberg.
Индексът на мениджърите по поръчките за промишлеността на IHS Markit се е повишил до 49,6 пункта през октомври. Това показва рязко забавяне на темпа на свиване в промишлеността. Въпреки това, оставането на индекса под нивото от 50 пункта показва свиване за шести пореден месец или с други думи, за най-дълъг период от 2009 г. насам.

Запасите от готова продукция са се увеличили с най-бързи темпове от април насам.
Но, от друга страна, фирмите отчитат по-слаб приток на нов бизнес, особено от вътрешния пазар. Това е частично компенсирано от увеличаването на новите експортни поръчки, но въпреки това заетостта е спаднала за седми пореден месец. Намаляването на работните места е свързано с по-ниското ниво на търсене и пониженото потребителско доверие. Някои фирми съобщават, че несигурността около Brexit е довела до замразяване на наемането на нова работна ръка.

„Изглежда, че призракът на несигурността ще хвърли сянката си върху промишлеността и през остатъка от 2019 г.“, прогнозира Роб Добсън, директор на IHS Markit.

Важно е да се отбележи, че данните са били събрани между 11 и 28 октомври, преди последното удължаване на срока за осъществяване на Brexit и приемането на законопроекта за предсрочни парламентарни избори през декември.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!