Все повече стават жертвите на финансови хакерски атаки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
34

От злонамерен софтуер са били засегнати повече от 430 хил. души

Снимка: Pixabay

От началото на годината до края на второто тримесечие броят на потребителите, засегнати от зловреден софтуер насочен към финансите им, е нараснал със 7% спрямо същия период на 2018 г.. По данни на Kaspersky от началото на годината са били засегнати 430 хил. лица, които са се сблъскали със злонамерен софтуер, насочен към кражба на финанси, криптовалути и услуги за дигитални пари. Около една трета (30,9%) от засегнатите са корпоративни потребители, което е двойно повече в сравнение със същия период на 2018 г. – 15,3%.
Злонамереният софтуер, атакуващ финансите, обикновено идентифициран като банков троянски кон, е насочен към кражба на финанси и финансови данни или предоставяне на престъпниците на достъп до активите на дадена организация или нейни компютърни системи. Подобни заплахи винаги са заемали значителна част от общия брой на заплахите, тъй като финансите са най-честата мотивация за киберпрестъпниците и измамниците, обясняват от Kaspersky. Според компанията новите заплахи са особено опасни за корпоративната среда – тъй като повечето корпоративни мрежи обикновено разчитат на свързани устройства и ако едно е компрометирано, тогава цялата организация може да се окаже под заплаха.

Типичните атаки със злонамерен софтуер са чрез спам имейли и фишинг уеб страници. Последните обикновено изглеждат легитимни уебсайтове, но всъщност са създадени от престъпници в опит да откраднат идентификационни данни, данни за банкова карта или други видове чувствителна информация.
През първата половина на 2019 г. изследователите на Kaspersky са разкрили повече от 339 хил. фишинг атаки от уеб страници, прикрити като начални страници на големи банки.

За частните потребители ситуацията е различна. Списъкът със злонамерен софтуер, който ги атакува, е оглавен от зловредната програма Zbot (26%), която краде идентификационни данни с възможност за дистанционно управление от атакуващите, следван от RTM и Emotet (и двете споменати по-горе). Интересно е, че през 2018 г. RTM беше почти изцяло насочен към организации, докато данните от първата половина на 2019 г. показват, че този зловреден софтуер вече достига значителен дял на обикновените, домашни потребители.

От компанията очакват ръст на броя на атакуваните потребители през втората половина на 2019 г. Обикновено наблюдаваме увеличение на злонамерената активност след празничния сезон, когато хората използват устройствата си по-малко от обикновено и следователно е по-малко вероятно да паднат жертва на някоя от атаките. Призоваваме всички да бъдат изключително внимателни към всички банкови и свързани с финанси операции, които извършват онлайн, и да останат бдителни“, заяви Богдан Писмиченко, търговски мениджър за Румъния, България и Молдова в Kaspersky, цитиран в прессъобщение от компанията.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!