Британските партии тръгват към избори с радикални икономически обещания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
112

Опозиционната Лейбъристка партия настоява за национализация на компании, която би струвала 260 млрд. долара

Британски граждани се възползваха от “Хелоуин”, за да покажат недоволството си от отлагането на Brexit и свикването на избори
Снимка: БТА
Британските политически партии започват своята трета предизборна кампания в рамките на пет години, обещавайки най-радикалните промени в икономиката на Великобритания от десетилетия, пише Bloomberg.

Управляващата Консервативна партия на премиера Борис Джонсън иска да изпълни споразумението за Brexit с ЕС, за което твърди, че ще създаде за Великобритания златна ера на свободна търговия и саморегулация. Икономистите обаче посочват, че документът би могъл в дългосрочен план да смали британската икономика със значителните 3.5%. Разликата е в сравнение с очакваното представяне на икономиката на Острова при оставане в ЕС – един възможен резултат, ако се реализира желанието на опозиционната Лейбъристка партия да се проведе втори референдум за Brexit.

От друга страна лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин е привърженик на идеята за продължителна програма за национализация на предприятия. За една такава програма Конфедерацията на британската индустрия предупреждава, че би струвала почти 200 млрд. паунда (259 млрд. долара).

Предизборната кампания в Обединеното кралство започва на фона на един от най-лошите икономически резултати от години насам. Заради неяснотата около Brexit темпото на разширяване на икономиката се забави – темпото на нарастване от над 2% преди референдума за Brexit бе заменено с ръст от 1.9% през 2016 и 2017 г., 1.4% през 2018 г., а за тази година прогнозите са, че икономическият ръст ще е в размер на 1.2%. През второто тримесечие на 2019 г. британската икономика отчете свиване за пръв път от 2012 г. насам, като това отчасти се дължеже на факта, че компаниите намалиха продуктивността си и започнаха да разчитат на запасите от стока, които бяха натрупали преди първоначалната дата за Brexit – 29 март.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!