Президентът на Казахстан нареди: Стреляйте по ”терористи” без предупреждение!

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
273

Снимка Getty Images

Руски самолет с войници на Военно летище Чкаловски в Москва, готов да излети за Казахстан. 7 януари 2022 г.
Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев нареди на силите за сигурност да стрелят без предупреждение срещу протестиращи, които той нарича “бандити” и “терористи”, за да потушат безредиците. Това се случи един ден, след като Русия изпрати войски в страната, предава “Ройтерс”.

Силите за сигурност изглежда контролират улиците в основния град Алмати тази сутрин, но все още се чува стрелба след дните протести, в които десетки хора бяха убити, а публични сгради – опожарени и ограбени.

“Бойците не са свалили оръжията си, те продължават да извършват престъпления или се подготвят за тях. Боят срещу тях трябва да продържен докрай. Който не се предаде, ще бъде унищожен – казва Касъм-Жомарт Токаев в тв обръщение. – Разпоредих правоприлагащите агенции и армията да стрелят и убиват без предупреждение.”

Токаев обвини обучени в чужбина “терористи” за най-тежкото насилие в централноазиатската държава през последните 30 години.

В същото време, руският министър на отбраната заяви, че повече от 70 самолета летят денонощно, за да отвеждат руски войски в Казахстан и сега помагат на властите да контролира основното летище в Алмати, първоначално превзето от протестиращи.

Протестите започнаха в отговор на повишените цени на горивата и прераснаха в масово движение срещу правителството и бившия лидер Нурсултан Назарбаев (81 г.), най-дългогодишният управник в бивша съветска република. Той предаде президентския пост на Токаев преди три години, но се смята, че семейството му държи контрола в столицата Нур Султан.

Вътрешният министър заяви, че 26 “въоръжени престъпници” са били “ликвидирани” и че 18 полицаи и служители на националната гвардия са били убити от началото на протестите. Държавната телевизия съобщава за повече от 3 700 ареста.

В петък сутринта стрелба се чува близо до главния площад в Алмати, където предния ден войници водеха боеве с протестиращи. На няколкостотин метра тялото на мъртъв човек лежи в цивилна кола – предава кореспондентът на “Ройтерс”. В друга част на страната оръжеен магазин беше ограбен. Надигат се и други градове в голямата държава с 19-милионно население. Интернет е спрян от сряда и това затруднява определянето на мащаба на насилието.

Бързото разполагане на руски войски показа готовността на Кремъл да използва сила, за да наложи влиянието си в бившия Съветски съюз, отбелязва “Ройтерс”. Войските бяха изпратени под шапката на Организацията на Договора за колективна сигурност, включваща Русия и още пет бивши съветски съюзнически републики. Твърди се, че са изпратени около 2 500 войници, които ще останат в Казахстан няколко дни или седмици.

Москва “застава зад Казахстан и постъпва така, както трябва да постъпват съюзници” – казва зам. външният министър Александър Грушко.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че Вашингтон наблюдава отблизо разполагането на руски сили и ще следи за всяко нарушаване на човешките права и “всякакви действия, които предполагат превземането на казахски институции”.

Токаев твърди, че руснаците не са въвлечени в битки, нито в “елиминирането на бойци”.

Назарбаев не е бил видян, нито чут от началото на протестите.

Казахстан е голям производител на петрол и най-големият производител на уран в света.
offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!