Лондон заплаши да лиши от финансиране музеите, които подкрепят Black Lives Matter

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
150

През лятото Борис Джонсън се обяви против събарянето на исторически паметници

 

Финансираните от британското правителство музеи и галерии, които премахват от експозициите паметници или други експонати под натиск от страна на обществени кампании, включително движението Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение), рискуват да загубят държавната поддръжка, съобщава The Daily Telegraph, цитиран от Агенция “Фокус”.

В писмо, чието съдържание стана известно на изданието, британският министър на културата Оливър Даудън заяви пред ръководителите на музеи и галерии, че правителството „не подкрепя“ подобни решения и се надява те да последват примера му.

Според Даудън е „много важно” финансираните от правителството организации „да действат безпристрастно”, особено когато канцлерът на държавната хазна започне да преразглежда всички държавни разходи.

„Историята е пълна с морални сложности. Статуи и други исторически предмети са създадени от поколения с различни възгледи и разбиране за доброто и злото, – се казва в писмата. – Някои от тях са личности, които са казали или направили неща, които може да намерим за дълбоко обидни и днес няма да ги защитим“.

Доудън обаче подчерта, че въпреки това „те играят важна роля в обучението ни за миналото ни, с всичките му недостатъци“.

„Вместо да отстраняваме тези предмети, трябва да се стремим да ги преосмислим по такъв начин, че обществеността да може да научи за тях изцяло, колкото и трудно да е това“, каза британският политик.

Даудън изрази надежда, че ръководителите на музеи и галерии ще подкрепят позицията на правителството. „Много е важно да продължите да действате безпристрастно, в съответствие със статута си на публично финансирани институции“, добави министърът.

Както отбелязва The Daily Telegraph, писмата са адресирани до ръководителите на институции, които получават държавно финансиране. Сред тях са най-популярните туристически атракции, включително Британският музей, Тейт Модерн, Императорският военен музей, Националната портретна галерия и Музеят Виктория и Албърт.

Освен това предупреждение от страна на правителството получи къща-музей в Източен Лондон, от фасадата на която активистите на Black Lives Matter поискаха преди това да се премахне статуята на търговеца на роби Робърт Джефри.

През юни, след като в Бристол беше демонтиран паметник на парламентариста и търговец на роби Едуард Колстън, самият британски премиер Борис Джонсън се обяви против събарянето на исторически паметници, призовавайки да не се редактира и цензурира миналото на страната.
epicenter.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!