Преговорите за кабинет отново пропаднаха, предизборната кампания започна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
82

Преговорите за съставяне на правителство с третия мандат, даден в петък на БСП, на практика се провалиха още преди да са започнали и лидерът на левицата Корнелия Нинова предложи разговорите да бъдат използвани за обединение какво да бъде гласувано до края на работата на този парламент. Тя обяви, че ще задържи мандата, за да бъде приета поне актуализация на бюджета. Освен това решение, под въпрос е дали формациите ще се обединят за други промени.

Другият важен въпрос през следващата седмица ще бъдат и датите и формата за изборите, които засега се очертават през ноември и се обсъжда да са 2 в 1, въпреки че през уикенда за пореден път президентът Румен Радев заяви, че според него президентските и парламентарните трябва да са на различни дати.

По-бърза развръзка

Часове след връчване на мандата на БСП, от ефира на БНТ лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет с третия мандат.

Така още преди началото на разговорите днес за правителство с т.нар. партии на протеста, които бяха инициирани от мандатоносителя “БСП за България”, лидерът на социалистите Корнелия Нинова даде да се разбере, че въпреки позицията на “Има такъв народ” няма да отмени срещите, но ще измести фокуса им върху това, което би могло да бъде свършено до края на 46-тото Народно събрание. Това тя направи на обявено сутринта изявление, на което освен това заяви, че всички насрочени срещи ще бъдат публични за медиите.

По този начин, вместо преговори за кабинет, публичният разговор между БСП и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”, който трябваше да даде начало на новия кръг от обсъждания за съставянето на редовно правителство, може да бъде опреличен на начало на новата предизборната кампания за двете формации. И БСП, и “Изправи се.БГ!Ние идваме” използваха присъствието на журналисти и камери в залата, за да преповторят за пореден път приоритетите си и да демонстрират готовност за обединение около общи предложения по актуализацията на бюджета.

Вместо за правителство, ще има преговори за бюджета

По-рано през деня лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че щом партиите не могат да се обединят около идеята за съставянето на редовен кабинет, то трябва поне да се погрижат за справянето с неотложни проблеми като наближаващата нова миграционна вълна и COVID кризата. “Отговорността сега е в нас”, каза Корнелия Нинова и посочи, че за целта партията й ще предложи да се намали срокът за внасяне на предложения по бюджета между първо и второ четене, чиято крайна дата засега е определена за 7 септември включително.

“Не сме се преработили, ако трябва ще работим денонощно”, обяви тя и добави, че за да бъдат реализирани необходимите законови промени, БСП няма да бърза да връща мандата, а ще го задържи поне до 10 септември и ще го върне в периода до 15 септември, докато не бъде приета актуализацията на бюджета. Нинова посочи, че ще използва насрочените с “Изправи се.БГ! Ние идваме!”, “Демократична България” във вторник и “Има такъв народ” в сряда срещи, за да постигне консенсус по предложенията за актуализацията на бюджета. Тя уточни, че от понеделник започват и разговори със синдикати, граждански и неправителствени организации по същите теми.

По-късно по време на срещата с “Изправи се.БГ!Ние идваме!” Мая Манолова обяви, че парламентарната група ще подкрепи идеята за по-кратки срокове за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета, но няма да подкрепи “правителство на всяка цена”, защото според нея кабинетът “Борисов 3” бил такъв пример. Николай Хаджигенов също подчерта, че такова правителство не е възможно, тъй като то не би могло да се реализира без подкрепата на ГЕРБ и ДПС, което от досега заявяваните позиции, винаги е било “червена линия” за “Изправи се.БГ!Ние идваме!”.

Манолова постави на масата на разговорите три кръга задачи, които тя смята, че трябва да се решат докато работи това Народно събрание: актуализация на бюджета, по която партията й вече е готова със свои предложения, правосъдна реформа и приемане на проект на партията за отлагане на повишаването на цената на водата средно с 30% с една година, който по думите й вече бил внесен в Народното събрание.

БСП също вече е заявила свои идеи по актуализацията.

Двете формации се договориха, че след разговорите на БСП с “Демократична България” и “Има такъв народ” ще излъчат експертни групи за формиране на общи позиции по темата. Корнелия Нинова определи това като “добро начало”, но посочи, че все пак партията й ще направи всичко възможно да реализира третия мандат.

Какво предстои

Във вторник и сряда БСП е поканила на срещи “Демократична България” и “Има такъв народ”, за да преговарят за съставянето на правителство.

Няма потвърждение, че те ще отидат на срещите. Предстои “Демократична България” да вземе решение за това. Тази сутрин пред БНР Атанас Атанасов коментира, че вече всичко, което се прави е предизобран кампания и н е зане дали обединението трябва да участва в тази на БСП. Христо Иванов, съпредседател на формацията коментира тази сутрин, че кабинет с третия мандат е бил обречен още в момента, в който Нинова е отказала да обсъжда въпроса преди да получи мандата.

Досега и двете формации са заявявали, че няма да подкрепят кабинет на БСП, и е по-вероятно разговорите също да се превърнат в дебат по темата за актуализацията на бюджета, както и каква работа може да свърши Народното събрание в оставащите две седмици. От “Изправи се БГ! Ние идваме!” вече заявиха, че ще се опитат да създадат мнозинство за закриване на специализираните съд и прокуратурата и Бюрото за защита към главния прокурор, за каквото се обявяват и от “Демократична България”. За подобно нещо обаче едва ли ще остане време.

След това при положение, че БСП върне мандата неизпълнен в посочения от Корнелия Нинова срок, президентът ще трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за нови избори. Ако парламентът бъде разпуснат най-късно на 15 септември, то най-вероятната дата за нови предсрочни парламентарни избори ще бъде 14 ноември, тъй като според Конституцията избори могат да се проведат не по-късно от 60 дни след прекратяване на правомощията на предишното Народно събрание. Това означава, че избори 2 в 1 с президентските се превръщат във все по-сигурният сценарий. Засега според депутати обсъжданите дати за първи тур на президентския вот са 7 и 14 ноември, но окончателното решение вероятно ще бъде взето през предстоящата седмица.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!