Последствията от Брекзит за Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
468

Владимир Владков 

Доклад, публикуван от Британската група за външна политика BFPG, установява, че повечето хора в Обединеното кралство са недоволни от това как “се е получил Брекзит”. Изследването посочва, че респондентите все още са силно разделени относно бъдещата посока на страната. 27% искат по-тесни взаимоотношения с Европа с оглед ново присъединяване към ЕС, 22% искат по-близки отношения, но страната да остане извън ЕС, а 12% заявяват, че искат отдалечаването от Европа да продължи.

Както показва инфографиката на Statista.com, Великобритания твърдо е изпаднала извън всякакви рамки, но британският бизнес все още се мъчи да се справи с новите документи и софтуерни системи. Ситуацията е малко по-добра в Северна Ирландия, която технически вече не е член на Европейския митнически съюз, но “се радва” на специални разпоредби за търговия с ЕС, които приличат на тези, които важат и в рамките на митническия съюз. Британската отвъдморска територия Гибралтар никога не е била в Митническия съюз, въпреки че е постигнато политическо споразумение за нов договор, който трябва да включва подобни търговски разпоредби за Северна Ирландия.

Infographic: The Consequences Of The UK's Brexit Strategy | Statista You will find more infographics at Statista

Съгласно споразумението за Brexit и изолираната картина, показвана от тази инфографика, много неща се промениха. Някои от мерките включват изискване на митнически декларации за стоки, изпращани от Великобритания до ЕС (а също и до Северна Ирландия). Докато гражданите на Обединеното кралство, пребиваващи в Европа преди Брекзит, имаха право да останат, то сега британските граждани са загубили възможността автоматично да живеят и да работят в държави-членки на ЕС. Безвизовото пътуване в ЕС също е ограничено до 90 дни за британските пътници, но добрата новина е, че пазаруването в безмитните магазини ще се завърне след затихване на пандемията Covid-19. Може би това е подходящ начин за британците, недоволни от състоянието на нещата, да “удавят мъката си”, коментират шеговито от Statista.

Снимка на stux от Pixabay

computerworld.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!