Има ли позитиви пандемията?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
123

Източник: iStockphoto

Социално проучване, проведено от Университета в Бат, Великобритания и Лисабонския университет сочи, че изкарването на хората от нормалния начин на живот може да има и позитиви.

В проучването, публикувано в British Journal of Psychiatry, 88,6% от изследваните казват, че пандемията предлага и позитиви, като възможността за собствено израстване и сближаване със семейството.

Проучването представлява онлайн анкета, събрала отговори от 385 доброволци от Португалия и Англия (185 от Португалия и 200 от Англия). Мнозинство измежду разпитаните са майки със здрави семейства с 1 или 2 деца между 6-16 годишна възраст. Между португалците по-често има едно дете в семейството.

70,4% от изследваните споделят, че работят изцяло от вкъщи. От децата 93% споделят, че провеждат обучението си дистанционно.

45,2% от изследваните лица съобщават за спад в приходите на семейството през пандемията. При португалските участници, спадът в заплатите е с повече от 30%, въпреки, че повечето споделят, че са назначени на пълен работен ден.

В отговорите на участниците се забелязват 4 основни направления на собствено израстване, вследствие на прекъсването на иначе забързания и зает живот.

48% споделят, че са преоткрили семейството си и го оценяват много повече.

Според хората, прекарването на повече време с близките води до по-добро разбиране помежду им и по-стабилни взаимоотношения.

22% споделят, че са преоценили важните неща в живота и са поправили ценностите си.

Хората споделят за по-честа наслада от малките неща и по-малка нужда от материално удовлетворение. 22% са започнали по-здравословен и спокоен начин на живот.

Друго поле на израстване е менталният и духовният живот.

С възможност за повече свободно време, хората по-често мислят по някои алтернативни въпроси и имат възможност да прочетат неща, които обикновено остават назад.

Голяма част от хората споделят и че са станали по-благодарни и повече от всякога оценяват различните специалисти, например медицинските работници. Впечатление прави и добрата нагласа на хората за по-рядко използване на коли и по-чиста природа.

11% споделят, че са открили нови възможности и неща, които искат да правят.

Те развиват нови умения, както в работата, в използването на технологии, в обучението на децата си, а и в собствения живот, благодарение на повече време за практикуване на хобита и не само.

Важно е да се отбележи, че проучването обхваща много малка група хора и не може да бъде генерализирано. Хора с по-малки деца и различни семейни условия може да са имали по-различен резултат от пандемията.

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/lockdown-may-have-boosted-well-being-for-some#Certain-limitations

https://www.cambridge.org/core/journals/bjpsych-open/article/posttraumatic-growth-during-the-covid19-pandemic-in-carers-of-children-in-portugal-and-the-uk-crosssectional-online-survey/66826594FC933FF4DE40E9ABDB061A02

Прочети още на: Има ли позитиви пандемията? | Puls.bg – https://www.puls.bg/zdrav-um-c-31/ima-li-pozitivi-pandemiiata-n-40389

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!