Британският върховен съд: Планът за пращане на мигранти в Руанда е незаконен

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
45

Върховният съд на Великобритания нанесе удар на премиера Риши Сунак, като постанови в сряда, че схемата на правителството за изпращане на търсещи убежище в Руанда е незаконна.

Това е поражение за имиграционната политика на Сунак, от която Руанда е основен елемент, преди очаквани догодина избори.

Долна инстанция вече се бе произнесла по същия начин, а правителството обжалва. С днешното решение съдът отхвърли жалбата.

Върховният съд потвърждава и че мигрантите не могат да бъдат изпращани в Руанда, тъй като тя не може да се смята за безопасна трета страна. Възможна според съда е както опасна (и неоснователна) оценка от Руанда на молби за убежище, така и преследване в африканската държава.

Вътрешнополитически проблеми

Миграцията е основна тема в Лондон, предвид опасенията на много избиратели от големия брой търсещи убежище, пристигащи с малки лодки във Великобритания.

Напрежението в редиците на консерваторите расте по темата; уволнената от Сунак Суела Брейвърман, доскорошен вътрешен министър, публикува гневно писмо, в което обвинява премиера, че не е е успял да подплати британското законодателство с механизми, блокиращи възможни претенции към антиимиграционните мерки на базата на Европейската конвенция за правата на човека или на действащия британски Закон за човешките права.

Защо съдът не приема аргументите на Сунак

Проблемът според съда е, че има основания да се смята, че истински бежанци, изпратени в Руанда, е възможно да бъдат върнати в страните си на произход. Ако британското законодателство забранява да се връщат търсещи убежище при риск от злоупотреби, изпращането им в Руанда е напълно възможно да създаде рискове.

Отбелязва се и досегашният опит на Руанда: 100% отхвърляне на молби за убежище от държави в конфликт, от Сирия до Йемен и Афганистан – за каквито Великобритания твърди, че се смятат за основателни.

Според съдията Руанда “изглежда, не разбира” задълженията си по конвенцията за бежанците на ООН и не се ползва с висока репутация в областта на човешките права (Лондон твърди обратното), поражда опасения със състоянието на медийните и политическите свободи.

Руанда протестира срещу решението, като настоя, че е “безопасна трета страна” за търсещи убежище.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!