“Политико”: България ще достигне до 70% ваксинирани през 2040 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
160

Според изданието България трябва да увеличи темпото си на ваксинация 29 пъти

Нови 14 000 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech пристигнаха у нас. В края на месеца се очаква и втората пратка с ваксините на Moderna. А според авторитетното издание “Политико” България ще достигне 70% ваксинирано население едва през 2040 година.

В момента страната ни заема последното място в класацията на страните от Европа. За сравнение – Великобритания ще достигне тези стойности още в края на лятото тази година, Румъния – в края на следващата.

Според изданието България трябва да увеличи темпото си на ваксинация 29 пъти, за да стигне 70% имунизирано население до края на лятото.

Ако всичко върви по план, страната ни може да очаква през февруари доставка на 83 хиляди, а през март на 104 хиляди дози от ваксината на Pfizer и BioNTech.

“Aко пет ваксини имат разрешение за употреба до средата на годината, 2,5 милиона, пак индикативно казвам, ще може да се ваксинират до юни. Това зависи от необходимите дози от ваксините, тъй като към момента се поставят по две от разрешените засега за употреба в Европа. Транспортът и съхранението допълнително забавят имунизацията”, коментира директорът на ИАЛ Богдан Кирилов.

От “Политико” посочват, че тези проблеми могат да бъдат избегнати в следващите месеци, когато повече ваксини бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата. В края на януари се очаква препоръка от агенцията за пускане в употреба и на трета ваксина – тази на AstraZeneca. По думите на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов може да има и четвърта разрешена ваксина – аденовирусната на компанията Johnson and Johnson. Водят се преговори и за руската – Sputnik.

“Имаме информация, че са започнали първоначалните преговори между Европейската агенция по лекарствата и руския производител и ако ваксината отговаря на европейските изисквания, вероятно ще може да получи разрешение за употреба”, заяви Кирилов.
bgonair.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!