Пловдивчанка описа картини от България: Разруха, кочина, липса на елементарна мисъл за общност, култура и човечност

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
75

Пловдивчанката Катя Тосева от години живее във Великобритания, но това ни най-малко не я възпрепятства да следи какво се случва в нейния роден край. Миналата година тя получи грамота в категорията “Гражданин, най-активно използвал правата си по Закон за достъп до обществена информация”.

По реда на ЗДОИ, през 2021 и 2022 година, тя изисква информация от кмета на Община Брезово Христо Енков по актуални за местното население въпроси, свързани с дейността на общината. Два от въпросите са за договора за продажбата на селската фурна във село Свежен и за анекса към него. Информацията за анекса й била отказана с аргументацията, че не живее в Община Брезово. Тя води дело и с помощта на адв. Кирил Терзийски го печели. Община Брезово е осъдена да предостави анекса и да й изплати 510 лв. След това Енков коментира, че е предпочел общината да плати 510 лв. на заявителката, но да не натоварва служителите си с работа по искането по ЗДОИ.

Поради тази причина Енков е номиниран в категорията “Вързан клю” за наградите на “Програма достъп до информация” (ПДИ). Кметът впоследствие печели антинаградата.

Публикация на Тосева в социалните мрежи от последните дни рязко започна да се споделя. Ето и нея:

Тази сутрин се прибрах от отпуска в България – София, Пловдив, Карлово, Баня, Сопот, Калофер, Брезово, Свежен и околностите. Освен, че нормално всяко пътуване до България ми е голям стрес, всеки следващ път нещата стават по-зле.

Пълна разруха, кочина, липса на елементарна мисъл за общност, култура и човечност.

Държавните институции не работят. Местните власти обслужват местните феодали.

Пътищата са опасни за живота. Болниците са опасни за живота. Училищата и детските градини са опасни за развитието на децата.

Образованието е бутафория! Здравеопазването е бутафория!

Културата е бутафория!

Медиите са бутафория!

Много партии и много политици са бутафория!

Правосъдието е бутафория!

Да, правосъдието е основата, според мен. Правосъдието!

Хората, за съжаление, вече са масово “бавно сварени жаби”.

Граждански осъзнатите и активни хора са изключение. Добре работещите редовни бизнеси са изключение. Кадърните държавни служители са изключение. И т.н.

Сега търся в Англия инвалидна количка за човек в будна кома, който вече 9 месеца лежи в България и няма ТЕЛК. Не друго, не някаква адекватна грижа или помощ от държавата, не! Още няма ТЕЛК! Баща му събира пари от приятели и разпродава покъщнината си, за да може да осигури най-елементарни нужди. За безобразията в болницата, които е преживял, няма да говоря. Спирам до тук.

България стигна до нечовешки предел.

Ако може, тази болка да доведе до някаква полза, пиша го това, за да убедя повече хора да погледнат цялата картина, общата картина и да не се лъжат по бутафориите. Правосъдието липсва най-много в България. Когато правосъдието се възстанови, то ще оправи всичко останало.

И гласувайте! Нищо, че пак ще има нови избори, гласувайте! И после пак гласувайте!

Бъдете активни, хора!
plovdiv24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!