Плашат с война между Русия и Запада. Кой ще я започне

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
406

Има риск от неочаквано избухване на война между Запада и Русия е по-голям от когато и да било от края Студената война насам, след като много от традиционните дипломатически средства вече са се изчерпали, каза днес най-висшият военен във Великобритания, цитиран от Ройтерс.

Генерал Ник Картър, който е началник на генералния щаб на британската армия, заяви, че има по-голям риск от напрежения в новата ера на един “многополюсен свят”, в който правителствата си съперничат за постигането на различни цели и за налагането на различен дневен ред.

“Мисля, че трябва да сме внимателни хората да не допуснат войнствената природа на някои от нашите политици да доведе до позиция, в която ескалацията води до грешни преценки”, каза още той.

Напрежението в Източна Европа нарасна през последните седмици, след като Европейският съюз обвини Беларус, че приема полети с хиляди мигранти, за да предизвика умишлено хуманитарна криза по границите му с Полша. Има опасност в този конфликт да бъдат въвлечени и Русия и НАТО.

В днешното си интервю генерал Картър каза, че авторитарни съперници искат да използват всеки възможен инструмент, който е на тяхно разположение, като например мигранти, повишаване на цените на газа, прокси сили или кибератаки. “Характерът на военните действия се е променил”, обобщи той.

След края на двуполюсния свят през Студената война и на еднополюсния свят, в който доминираща сила бяха САЩ, сега дипломатите се изправят пред един по-сложен многополюсен свят, в който “традиционните дипломатични средства и механизми” от времето на Студената война вече не са на разположение.

“Без тези средства и механизми има по-голям риск тези ескалации или тази ескалация да доведат до погрешна преценка”, заяви Картър. “Тъкмо това смятам, че е истинското предизвикателство, пред което се изправяме”, обясни британският генерал.

Днес Великобритания съобщи, че е изпратила малък военен екип, за да проучи възможността за “инженерна поддръжка” за Полша по границата й с Беларус.

Освен това британски изтребители Тайфун днес са ескортирали два руски военни самолета, които са нарушили въздушното пространство на Великобритания. Британските военни са си взаимодействали с партньори от НАТО, които са следили руските самолети, докато са преминавали през международното въздушно пространство.

Президентът на Русия Владимир Путин днес заяви, че извънредните учения на НАТО в Черно море представляват сериозно предизвикателство за Русия.

“САЩ и техните съюзници от НАТО водят непредвидени учения в Черно море. С не само много мощна военноморска група, но и с авиация, в това число и стратегическа авиация. Това е сериозно предизвикателство за нас”, заяви Путин.

Той както изглежда визираше участието на няколко американски военноморски кораби в ученията в Черно море, за които Москва заяви по-рано тази седмица, че ги наблюдава.

Путин добави, че руското министерство на отбраната “имаше предложение за провеждане на собствени непредвидени учения в същите тези води, но мисля, че това не е уместно и че няма нужда да се влошава още повече ситуацията”, предаде Франс прес.

Черно море се превърна в гореща точка в отношенията между Москва и Запада, по-специално от анексирането на Крим през 2014 г. от Русия. Няколко страни членки на НАТО – Турция, България, Румъния – са освен това с излаз на Черно море, където този западен военен алианс има редовно учения и извършва редовно патрули.

Изявленията на руския президент идват в момент, в който Вашингтон изрази безпокойство от движение на руски войски близо до границата с Украйна и предупреди Москва срещу евентуална инвазия. ЕС също изрази безпокойството си вчера относно движението на руски военни. А говорител на европейската дипломация заяви, че страните членки обменят мнения със САЩ и Обединеното кралство по този въпрос.

Путин от своя страна обвини Украйна, че използва дронове турско производство срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, нещо, което Париж и Берлин също разкритикуваха.

В интервюто Путин днес също така заяви, че Русия няма нищо общо с мигрантската криза по границата на Беларус с Европейския съюз, предадоха световните агенции. Той изрази надежда, че беларуският президент Александър Лукашенко и германският канцлер Ангела Меркел скоро ще разговарят помежду си за кризата. По думите му мигрантите искат да отидат главно в Германия. “Искам целият свят да разбере това. Ние нямаме нищо общо с това”, подчерта Путин.

По-рано тази седмица от Запад се чуха твърдения, че Русия е организирала с Минск изпращането на мигрантите на източната граница на ЕС.

Според Путин европейските лидери трябва да се обърнат директно към беларуския президент Александър Лукашенко, за да решат тази криза. “От това, което разбрах, Лукашенко и Меркел са готови да разговарят. Надявам се, че това ще стане в близко бъдеще”, заяви той.

По-рано през седмицата полският премиер Матеуш Моравецки обвини Путин, че е поръчител на хибридната “атака” с мигрантите, приписвана на Лукашенко.

Според Путин миграционната криза е била създадена от самите страни от Запада, предаде ТАСС. Той припомни, че причините за мигрантските кризи имат политически, военен и икономически характер. Путин припомни, че операцията, в която всички са взели участие в Ирак, е довела сега до кюрдски бежанци оттам, а пък войната в Афганистан, продължила 20 години, води до все повече и повече афганистански бежанци. Дефинирайки икономическите причини за миграцията, Путин каза, че мигрантите предпочитат пред голямата безработица в близкоизточните страни, в това число и в държави, в които се добива нефт, да работят на Запад, защото там ще получават по-добро заплащане, социални придобивки. Той посочи като пример Германия.

Путин заяви също, че Беларус не се е консултирал с него, когато е заговорил за прекъсване на доставките на руски природен газ за Европа, предаде Ройтерс. Той заяви, че подобно действие може да навреди на връзките между Минск и неговия ключов съюзник Москва “Неотдавна говорих с Лукашенко два пъти и той не спомена подобно нещо пред мен нито веднъж, той дори не намекна за това”, каза Путин.

“Разбира се на теория Лукашенко, като президент на транзитна страна, може да нареди нашите газови доставки за Европа да бъдат спрени. Но това ще означава нарушение на нашия договор за транзит на газ и се надявам, че това няма да се случи”, заяви Путин.

Лукашенко отправи тази заплаха в четвъртък в отговор на евентуални нови европейски санкции срещу Минск заради миграционната криза.

standartnews.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!