Планът на Великобритания за електромобилите минава през подсигуряване на мрежата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
16

Британският мрежови оператор предлага въвеждане на технология, която позволява на електромобила да съхранява енергия и да я връща към мрежата при пиково търсене

Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания започва да разглежда нарастващия си парк от електрически автомобили едновременно като начин за създаване на работни места и за балансиране на електропреносната си мрежа, като измества транспорта в центъра на борбата за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Премиерът Борис Джонсън призова в сряда (18 ноември) за постепенно спиране на продажбите на нови автомобили, задвижвани изцяло с бензин или с дизел, до 2030 г., съобщава Bloomberg.

Тъй като националният електроенергиен оператор National Grid Plc очаква броят на електромобилите в страната да нарасне до 30 милиона до 2040 г., енергийната и транспортната индустрия увеличават усилията си за подготовката си за трансформацията.

очват да виждат и други последици от пускането на толкова много електрически превозни средства по пътищата. В допълнение към създаването на работни места за тези, които изграждат и обслужват мрежите от зарядни станции, автомобилите могат да помогнат за осъществяване на умерени промени в захранването и търсенето, ако собствениците им се включват към мрежата, когато не шофират.

Тези ефекти върху британската икономика насърчават политиците да действат по-бързо в насърчаването на електрическите автомобили. Планът на Джонсън включва подкрепа в размер на 12 млрд. паунда за зелени индустрии, включително електромобилите. Това би поставило Великобритания пред Франция и Испания, които са си поставили краен срок за постепенното премахване на двигателите с вътрешно горене до 2040 г., и в съответствие с Ирландия и Холандия, чиито планове също са с хоризонт до 2030 г. Единствената държава с по-амбициозна цел в случая е Норвегия, която планира да спре продажбите на нови конвенционални коли до 2025 г.

Подготовката на мрежата за милиони електрически превозни средства до 2030 г. е „постижима“, споделя Алистър Филипс-Дейвис, главен изпълнителен директор на SSE Plc.

Не е ясно дали работните места, създадени около зарядните станции и другите инвестиции в инфраструктура, ще компенсират загубените такива в заводите за превозни средства и части, тъй като производството на коли с традиционни двигатели постепенно ще се прекрати.
Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. затваря завод за двигатели в Бридженд, Южен Уелс, в който работят около 1700 души, докато японският производител Honda Motor Co. ще закрие през 2021 г. своята фабрика за сглобяване на модели Civic в Суиндън, в където работят 3500 души.

Други производители на автомобили, включително Nissan Motor Co. и собственикът на Vauxhall PSA Group, предупредиха, че Brexit без сделка заплашва бъдещето на операциите им в страната.

Продажбите на електрически автомобили продължават бързо да нарастват. Досега през тази година бяха регистрирани над 75 000 нови електрически превозни средства, като броят им надминава този, отчетен през 2018 г. и 2019 г.
В същото време екологичната група WWF заяви, че индустрията за електрически автомобили може да създаде 24 000 работни места до 2040 г.

Допълнителен тласък за заетостта ще бъде предоставен от правителствената подкрепа за “гигафабрики” за производство на батерии за електромобилите. Администрацията на Джонсън е отделила 1 млрд. паунда за вериги на доставка, посочвайки, че в една гигафабрика могат да работят 2000 висококвалифицирани служители.

Мрежовите оператори и регулаторите се фокусират върху техническите промени, необходими за осигуряване на повече електромобили. Те са загрижени, че без адекватно планиране и инвестиции включването към мрежата на милиони електрически автомобили може да създаде проблеми на мрежовите оператори.

Правителството ще инвестира 1,3 млрд. паунда за ускоряване на въвеждането на зарядни станции в жилищните райони, в домовете и по магистралите в Англия, както и 582 млн. паунда безвъзмездни средства за насърчаване на потребителите да купуват превозни средства с нулеви или много ниски емисии на парникови газове.

Остава въпросът как да се поддържа мрежата балансирана, докато броят на електромобилите в страната продължава да нараства, а налагането на възобновяемите енергийни източници води до по-променливи потоци на електроенергия към мрежата.

Регулаторът Ofgem ще одобри проекти на стойност 35 млрд. паунда, планирани за петте години до 2026 г. Но мрежовите компании казват, че това не е достатъчно и ще им трябват повече средства, за да постигнат това, което се иска от тях.

„Вместо да натоварват мрежата, електромобилите могат да играят ключова роля за декарбонизиране както на транспорта, така и на доставката на електроенергия, с интелигентно зареждане и технология vehicle-to-grid (технология, която позволява на батерията на електромобила да съхранява енергия и да я връща към мрежата, когато е необходимо – бел. ред.), които ни помагат да използваме възобновяемата енергия по-ефективно, като се зареждат, когато има слънце или вятър, и да върне обратно енергията към мрежата при пиково търсене“, коментира Финтан Слай, директор на Electricity System Operator.
По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!