Пищен банкет във Версай за визитата на Чарлз III във Франция

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
48

Посещението има за цел да покаже статута му като държавник

Кралят и кралицата на Великобритания са във Франция на тридневно държавно посещение. Посещението, което бе отложено от март поради бурните протести срещу пенсионната реформа, разтърсили Франция, има за цел да покаже статута на Чарлз като държавник, малко повече от година след смъртта на неговата майка и предшественичка кралица Елизабет II.

То също така дава шанс на двете страни да покажат, че почти 120-годишната “Entente Cordiale” остава жива и здрава, въпреки понякога горчивото напрежение, създадено от излизането на Великобритания от ЕС.
Кралската двойка беше посрещната от френския премиер Елизабет Борн и други дипломати, след като пристигна на парижкото летище Орли. Френският президент Еманюел Макрон написа в социалните медии: “Посетих те като принц, завръщате се като крал. Ваше Величество, добре дошли”.

Кралят и кралицата се срещнаха с Макрон и съпругата му за церемония по възпоменание и полагане на венец на Триумфалната арка. Кралят беше поканен символично да запали вечния огън на паметника, който гори в памет на загиналите в Първата и Втората световна война. След това четиримата се отправиха по “Шанз-Елизе” към Елисейския дворец, където крал Чарлз и Макрон седнаха за разговори. На пищен банкет във Версай Чарлз III призова Франция и Обединеното кралство да “съживят” връзките си.

“Задължение на всички нас е да съживим нашето приятелство, за да сме сигурни, че е подходящо за предизвикателството на този 21-ви век“, каза Чарлз в своя тост.

В четвъртък Чарлз ще направи обръщение пред Горната камара на Сената на Франция и ще изнесе реч за околната среда, която отдавна е една от най-ценните му каузи. В последния петък ден той ще се отправи към югозападния град Бордо.

Снимка: БГНЕС
bgonair.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!