Хората във Великобритания, заченати от донорски материал, ще могат да научат биологичния си произход

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
105

Десетки млади хора във Великобритания, заченати от дарени яйцеклетки или сперма, ще могат да разберат биологичния си произход през следващите седмици, съобщават здравните власти.

Промените в Закона за анонимността на донорите позволяват на всички, родени след 1 април 2005 г., да поискат идентифицираща информация, след като навършат 18-годишна възраст. Това включва пълното име на донора, датата на раждане и последния известен адрес.

Около 30 младежи, заченати от донорски материал, имат право да кандидатстват за повече информация до регулатора на плодовитостта на Обединеното кралство – Органа за човешко оплождане и ембриология (HFEA) – в периода между октомври и декември тази година.

Кампания за актуализиране на информацията за донорите
Данните от HFEA показват, че до края на 2024 г. над 700 души ще могат да поискат идентифицираща информация за своя донор, ако пожелаят. До 2030 г. пък броят на хората, които могат да се възползват от предоставената възможност, е 11 427.

Във връзка с промените в закона HFEA стартира кампанията, наречена „Кой е моят донор“, за да повиши осведомеността за промяната и да насърчи донорите да гарантират, че техните данни са актуални.

„Дарението на яйцеклетки или сперма, направено преди 18 години, с право може да се смята за далечен спомен, поради което човек може много лесно да забрави да актуализира данните си за контакт. Въпреки това предоставянето на вярна информация на лицето, заченато от дарени яйцеклетки или сперма, и уведомяването на донора, че е подадена молба, може да улесни успешната комуникация между тях и да намали всякакво емоционално въздействие.“, коментира Рейчъл Кътинг, директор на Органа за човешко оплождане и ембриология.

Един бърз имейл или телефонно обаждане от донора до клиниката, където е дарил яйцеклетки или сперма, или до HFEA, може да бъде от огромно значение за живота на заченатите от донорски материал. Организаторите се надяват, че кампанията им ще премахне бариерите пред комуникацията.

„Това е много важна стъпка за хората, които са били заченати чрез донорски материал след 2005 г., тъй като, когато навършат 18 години, те ще могат да получат информация за донорите.“, коментира д-р Марта Янса Перес от Британското общество за плодовитост.
Тъй като мнозина ще се надяват да научат повече за биологичния си произход, когато навършат 18 години, Асоциацията за репродуктивни и клинични учени (Arcs) също призовава всички донори да се свържат с клиниката, в която да дарили, или с HFEA, за да се уверят, че данните им за контакт са актуални.

„Сега има много други начини, по които донорът може да бъде идентифициран, като например чрез ДНК тестове за доказване на потекло. Затова ги насърчаваме да се свържат сега и да получат точните насоки, подкрепа и информация, от която се нуждаят и заслужават.“, коментира проф. Джаксън Къркман-Браун, председател на Arcs.

Източник: People born by egg or sperm donor in UK will be able to find out biological origins: https://www.theguardian.com/society/2023/sep/19/egg-sperm-donor-uk-find-biological-origins-anonymity-law

media.framar.bg

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!