Петков пред “Таймс”: Имаме по-голям враг – руското влияние

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
195

Петков: Азерският газ струваше три пъти по-малко от газа от “Газпром”

Кирил Петков вярва, че си е спечелил могъщи врагове в Русия, когато е сложил край на зависимостта на страната си от нея по отношение на доставките на газ, пише журналистът Том Кингтън в британското издание “Таймс”, предава БТА.

Петков заявява в интервю пред журналиста, че е научил ценен урок за борбата срещу корупцията в Източна Европа по време на краткото си управление на България.

“Ние ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг – руското влияние”, казва българският премиер в оставка. “Ние не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият инструмент на външната политика на Москва на Балканите”, казва още Петков.

Британското издание пише още, че Петков е решен да се бори срещу търговията с влияние на руския президент Владимир Путин в Източна Европа, но се опасява, че Русия смята да го свали от власт завинаги. Изданието добавя, че проблемите за Петков са започнали през април, когато той отказал да плаща за газ на Москва в рубли и след това сключил сделка за алтернативни доставки от Азербайджан.

“Азерският газ струваше три пъти по-малко от газа от “Газпром”, но предишното правителство някак си се беше отказало от него. Те казаха, че нямало газопровод, но се оказа, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой беше направил сделка да плаща три пъти повече”, заявява Петков. “Трябва да си изключително глупав – или корумпиран – за да направиш това”, добавя той.

Според Петков Москва отговорила на този ход, като подхранила опозиция в парламента, което и довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. В интервюто той споменава и 70-те изгонени руски дипломати, митническия пункт “Капитан Андреево” и ветото за Република Северна Македония, като твърди, че зад всички тези скандали стоят руски интереси или интереси на организираната престъпност.

В края на интервюто българският премиер в оставка твърди, че все още би могъл да победи престъпните олигарси в България. “Осъзнах, че има 20 ключови лица”, казва Петков.
“Корупцията не е разпространена в системата. Всичко опира до ключови хора в правителството и около 20 души в частния сектор – дългосрочните играчи. Ако имахме напълно независим прокурор, тази страна можеше да бъде прочистена за година”, казва пред британското издание Кирил Петков.

Източник: БТА
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!