Петър Илиев ли ще е кандидатът на ИТН за премиер?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
255

Засега се обсъжда кабинет с продължителност една година и ясна програма

Снимка: архив, БГНЕС
Кой е Петър Илиев? Как името му се появи за един от най-важните министерски постове в първия неосъществен кабинет на Слави Трифонов – този на правосъдния министър? И дали действително 42-годишният асистент в юридическия факултет на Софийския университет е избраникът на “Има такъв народ” за министър-председател?

“24 часа” опита да се свърже във вторник с Петър Илиев. Потенциалният премиер обаче не отговаряше нито на телефонни обаждания, нито на съобщения.

“Познавам Илиев, много интелигентно момче, много умен, много добре подготвен, много качествен юрист. Единственото, което би могло леко да ме притесни, е дали има достатъчно управленски опит. Но трябва да има около себе си много добър състав на съветници, които да помогнат, защото иначе ще увисне”, коментира проф. Огнян Герджиков потенциалния министър-председател. Двамата са колеги от Софийския университет, а Герджиков бе председател на парламента, заемаше и поста на премиер през 2017 г. при първото служебно правителство на Румен Радев.
Герджиков е и човекът, който връчва на Петър Илиев отличието “Адвокат на годината”.

Свои и чужди търсят повече детайли и информация от дни за Петър Илиев. От партията на Слави Трифонов до петък най-вероятно няма да има никаква официална информация. Откъм служебното правителство на Стефан Янев и “заподозрените” за оставане в следващия кабинет министри се чува само, че нямат покана. Кирил Петков и Асен Василев са най-често споменаваните имена за логично продължение на кариерите им като икономически и финансов министър. Очакванията бяха един от двамата да поеме дори премиерски пост.

Както се разбра в последните дни – обсъжда се кабинет с продължителност от една година и ясна програма, съгласувана между всички в парламента, без ГЕРБ. Ако министрите се справят, могат да останат и по-дълго, обясни пред червения пленум в неделя Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

Така че за Петър Илиев се очертава тежка година, в която “Има такъв народ”, “Изправи се БГ! Ние идваме!”, “Демократична България”, БСП и ДПС ще го следят дали спазва обещаното от партията на Слави Трифонов по време на консултациите. От ГЕРБ пък официално обявиха, че ще са опозиция – те също няма да пропускат грешките на правителството.

Лансира се версията за пловдивска връзка в предлагането му, макар Петър Илиев да е роден в София и е завършил право в Софийския университет. “Не се сещам за колегата”, каза изтъкнат пловдивски юрист за очаквания 56-и премиер.

Петър Илиев е наистина изтъкнат млад юрист, лауреат на престижното отличие “Адвокат на годината”.Той е доктор по право. Автор е на две книги и над 60 други научни публикации по различни юридически въпроси. Извън строго юридическите теми се забелязват по-политически разработки като “Присъствие на членовете на парламента на пленарни заседания и на заседания на комисиите. Санкции за отсъствие. Кворум. Мнозинства. Ден и час за гласуване” или “Предложения за рационализация на българския модел за разпределение на нормотворческите функции между парламента и правителството”.

Специализирал е “Английско търговско право” и “Право на Европейския съюз” в Бъкингамския университет, Великобритания, където е завършил специализацията си с отличие. Специализирал е и “Американско търговско право” в Ню Йорк, САЩ, където също е завършил специализацията си с отличие.

Д-р Петър Илиев е основател и на Счетоводно дружество “Легамакс Акаунтинг” – високоуважавана българска счетоводна къща.

Различни версии плъзнаха в интернет за лансирането на Петър Илиев за първия пост в изпълнителната власт – от президентския секретар – пловдивчанина Пламен Узунов, та чак до влиятелната масонска ложа в Пловдив. Илиев всъщност си е откритие на “Шоуто на Слави” от години, канен е много пъти за мнение.

Изглежда логична и версията, че Слави Трифонов и неговите консултанти по съставянето на кабинета са търсили добър юрист, който да е приемлив за “Демократична България”.

“24 часа” обаче научи, че групата на Христо Иванов има сериозни резерви към идеята юристът да е бъдещият премиер, макар и с малко странен аргумент – той е и почетен консул на Барбадос в България, а това било офшорна зона.

Петър Илиев бе номиниран от Слави Трифонов за правосъден министър в правителството с премиер Николай Василев, от което по-късно лидерът на ИТН се отказа заради възраженията от “Демократична България” и коалицията около Мая Манолова.

По публикацията работи: Елка Василева

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!