Първият полет на Великобритания с бежанци за Руанда не излетя

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
268

Първият полет с търсещи убежище от Обединеното кралство до Руанда, беше отменен минути преди излитането, седем души трябваше да бъдат изведени в африканската страна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият полет с търсещи убежище от Обединеното кралство до Руанда, беше отменен минути преди излитането след правни решения във вторник вечерта, съобщи BBC.

Очакваше се до седем души да бъдат изведени в африканската страна.

Но полетът беше спрян, след като късна намеса на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) доведе до нови предизвикателства в съдилищата на Обединеното кралство.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател каза, че е “разочарована”, но добави: “Подготовката за следващия полет започва сега”.

Въпреки това Джеймс Уилсън от групата на кампанията Detention Action каза, че рядката намеса на ЕСПЧ “показва колко потенциално опасни” са изпращанията на хора в Руанда.

Той каза, че съдът е признал, че никой не трябва да бъде принуждаван да се качи на самолет, докато политиката не бъде напълно разгледана в изслушване на Върховния съд следващия месец.

Отмяната на полета последва дни на спорове в съдилищата на Обединеното кралство, завършили с това, че вътрешният министър получи “зелена светлина” да започне транспортирането на някои от търсещите убежище.

Боинг 767, нает на приблизителна цена от 500 000 паунда, трябваше да излети в 23:30 от военно летище в Уилтшир.

Но решение на ЕСПЧ в Страсбург е пристигнало малко след 20:30 часа и предизвика поредица от правни предизвикателства в лондонските съдилища.

Към 22:15 часа всички пътници бяха изведени от самолета.

Припомняме, че решението за прехвърляне на мигранти от Великобритания в Руанда е част от политика, която според правителството е предназначена да разбие мрежите за трафик на хора и да спре потока от мигранти през Ламанша.

През април кабинетът на Борис Джонсън обяви намеренията си да изпрати част от хората, потърсили убежище във Великобритания, в Руанда. Този план обаче предизвика критики както сред Консервативната партия на Джонсън, така и извън нея, а също и от много благотворителни организации.

В началото на юни британското министерство на вътрешните работи съобщи, че на първата подобна група мигранти са изпратени официални писма, в които се посочва, че те се изпращат в Руанда, за да “възстановят живота си в безопасност”.

Притесненията относно имиграцията бяха съществен фактор при гласуването за Брекзит през 2016 г. и Джонсън беше под натиск да изпълни обещанието си да “си възвърне контрола” върху британските граници.

Миналата година над 28 000 мигранти преминаха от континентална Европа във Великобритания, предимно с малки лодки.

Правителството отхвърли критиките, че в новата политика липсва състрадание, подчертавайки, че е по-лошо да се насърчава система, при която много хора, търсещи убежище, са експлоатирани от трафиканти.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!