От 2024 г. туристите от ЕС ще влизат във Великобритания само с разрешение

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
2013

Страната планира да въведе “безконтактно” преминаване на границите на британските летища

Великобритания планира от 2024 г. да въведе “безконтактно” преминаване на границите на британските летища, съобщи министърът на вътрешните работи Прити Пател.

Какво означава това? То ще позволи на някои пътници да влизат в страната, без да използват електронния паспортен контрол или да разговарят със служител на граничната служба. Вместо това може да им се наложи да изпратят своя снимка на Министерството на вътрешните работи преди пътуването.
Целта на схемата е да се намалят опашките на границата, “като се ускори законното пътуване до Обединеното кралство”.

Пътуващите ще преминат през “предварителна проверка”, което ще им позволи да бъдат “идентифицирани на границата с помощта на най-новите технологии”, заявиха от правителството.

“Като министър на вътрешните работи се фокусирах върху това да си върнем контрола върху имиграционната ни система чрез новия план за имиграцията”, заяви Прити Пател.

“Това включва възможността да гарантираме, че имаме граница, която е подходяща за XXI век и която позволява на пътниците да получат виза и да преминат лесно през границата, като същевременно се поддържа националната сигурност.”

Технологията за лицево разпознаване би могла да се използва, за да направи тези “безконтактни коридори” възможни, съобщава британският вестник „The Times”. Тя ще изисква от международните пътници преди да излетят да предоставят биографични и биометрични данни, като например снимки на лицата си, чрез новата схема за електронно разрешение за пътуване (ЕТА).

Какво представлява новата схема за електронно разрешение за пътуване в Обединеното кралство?

Като част от плана за трансформиране на граничните сили на Великобритания, Министерството на вътрешните работи възнамерява от 2023 г. да въведе схема за “разрешение за пътуване”. Всеки, който желае да посети Обединеното кралство, ще се нуждае от разрешение преди да пътува.
Притежателите на британски и ирландски паспорти няма да трябва да правят нищо, но всички останали ще трябва да кандидатстват за виза или за “електронно разрешение за пътуване”.

Всички посетители, които в момента не се нуждаят от виза за влизане в Обединеното кралство, включително тези от ЕС, ще трябва да кандидатстват за ЕТА, което може да струва около 18 GBP (21 EUR). В документ, в който подробно е описан планът на Министерството на вътрешните работи, се казва, че те ще трябва да предоставят биографични и биометрични данни, данни за контакт и да отговорят на кратък набор от “въпроси за пригодност”.

Това не е виза, но ще позволи на лицето да се качи на полет и да пътува до Обединеното кралство. Тя ще бъде подобна на американската електронна система за разрешаване на пътувания (ESTA), която беше въведена след терористичните атаки от 11 септември.

Схемата трябва да бъде изпробвана от март 2023 г. с посетители от Кувейт, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Оман и Бахрейн. Тя може да бъде въведена за останалата част от света преди края на следващата година.

Източник: БГНЕС
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!