ЕС одобри ваксина за маймунската шарка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
112

Ваксинирането срещу маймунска шарка вече започна сред рискови групи в САЩ, като се използва ваксината на Bavarian Nordic срещу едра шарка

Датската биотехнологична компания Bavarian Nordic съобщи в петък, че лекарственият регулатор на Европейския съюз е препоръчал нейната ваксина Imvanex да бъде одобрена и за превенция на маймунската шарка.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) “прие положително становище, препоръчващо разрешението за пускане на пазара на ваксината срещу едра шарка на компанията, IMVANEX, да бъде разширено, за да включва защита на хората от болестта на маймунската шарка”, се казва в съобщение на компанията, цитирано от “Ройтерс”.

Ваксината на Bavarian Nordic, единствената, която е получила одобрение за защита от маймунска шарка в Съединените щати и Канада, досега има разрешително за употреба в ЕС само за лечение на едра шарка.

Но компанията е доставила ваксината на няколко страни от ЕС по време на настоящата епидемия от маймунска шарка за така наречената употреба “не по предназначение”, като това е станало възможно, след като местните лекарствени регулатори са одобрили допълнителната употреба.
“Разширяването на използването ще помогне за подобряване на достъпа до ваксината в цяла Европа и ще засили бъдещата готовност срещу маймунската шарка”, заяви главният изпълнителен директор на датската компания производител Пол Чаплин.

Препоръката на EMA скоро ще бъде отнесена до Европейската комисия за окончателно одобрение, казаха от компанията.

СЗО съобщи през седмицата, че случаите на маймунска шарка – инфекциозно заболяване, смятано доскоро за ендемично, вече са надхвърлили 14 хил. Половината от тях са регистрирани в Европа, като първите случаи датират от май.

Повече за маймунската шарка, как да я разпознаете, тествате и как се лекува – прочетете тук.

Европейската комисия купи над 163 хил. от ваксините на Bavarian Nordic, за да ги раздава на желаещите държави. Шест от тях вече са получили количества, като инжекциите се поставят основно на медици и на контактни на заболелите.

България е обявила официално за три потвърдени случая на маймунска шарка. Не е известно дали здравните власти възнамеряват да поискат количества от ваксината от ЕС.

Най-много потвърдени инфекции са докладвани от Испания – 2835, Великобритания – 2115, и Германия – 2033; 36 държави в европейския регион – включително Израел и Русия, са обявили случаи на маймунска шарка. От съседите на България заболяването не е открито само в Северна Македония.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!