Оставаме без основни храни заради затоплянето на климата?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
69

Световен недостиг на храна е възможен сценарий, който чертаят климатичните промени. И ако в България не се говори много за това, то във Великобритания вече обсъждат какви култури и къде да се садят, за да могат да издържат на сухо и горещо време.

Авторитетен мозъчен тръст предупреди, че британското правителство трябва да отделя по 2,4 млрд. лири годишно през следващото десетилетие, за да направи по-устойчива на климатичните промени хранителната система на страната. Анализаторите на Института за обществени политики посочиха, че английските фермери вече страдат от редица последици от глобалното затопляне като продължителна суша и нарастващ брой вредители и болести по растенията. И ако използването на земята не се промени, много скоро тя няма да може да осигурява досегашните количества плодове, зеленчуци, месо и мляко на живеещите в Обединеното кралство.

На Острова вече се сблъскаха с празните щандове за плодове, зеленчуци и яйца. След като необичайно студено време в Испания и Мароко забави доставките на домати, чушки и краставици до английските супермаркети, те бяха продавани под бройка. Сега пък тревогите са, че рекордно горещият юни ще намали продукцията на английските фермери.

“Налага се да реагираме, тъй като нито една от хладилните ни системи не е направена да устои на 40-градусови жеги. Издържат най-много на температури до около 35. Същото важи и за системите ни за охлаждане. Никога не съм виждал толкова много вентилатори в млекодобивните ферми, колкото през последните 12 месеца. Климатичното затопляне има и друг ефект – вече има недостиг на вода, така че отглеждането на картофи се измести по на север – към Шотландия”, споделя притесненията си Крис Браун, който е директор по продажбите на една от големите хранителни вериги.

Опасенията, предизвикани от климатичните промени, доведоха до спешна среща в английския парламент с участието на фермери и търговци, тъй като се смята, че климатичните катаклизми представляват един от най-големите рискове за производството на храни в Обединеното кралство.

“Може и рядко да говорим за това, но все още сме остров и това, че моретата се затоплят, има значение. Например скумрията, която много се консумира в Обединеното кралство, а е търсена храна и в цял свят, е всъщност стока, която доста се движи. И сега скумрията се премести по на север към Исландия. Заедно с други вериги супермаркети създадохме група за лобиране, за да настояваме правителствата да контролират по-добре къде се лови този вид риба, както и пазарите, където тя се продава. Така че трябва да реагираме, тъй като климатичните промени влияят върху доставката на храни”, допълва Браун.

От британския Институт за обществени политики казват, че хранителната система трябва спешно да се трансформира, супермаркетите да спрат да доминират пазара, а правителството да разработи стратегия. Даваните на фермерите субсидии трябва да не се определят само върху размера на земята, която обработват, а да се взема предвид и какво въздействие производството им има върху природата или климата, предава Nova.

Предлага се още да има по-голямо насърчаване на производството на местна храна и стъпки за премахване на ненужния транспорт, обработка и опаковане, за да може освен да се спасят продоволствените доставки, и по-сериозно да се опазва околната среда, за да се забави затоплянето на планетата.
plovdiv24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!