Окончателно: Въвежда се смесено гласуване

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
86

Депутатите приеха на второ четене текстове в Изборния кодекс, около които се обединиха коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите одобриха окончателно идеята на управляващите за въвеждане на смесено гласуване – и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина. Промяната стана част от приетите на второ четене текстове в Изборния кодекс, около които се обединиха коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предава БГНЕС.

Устройства за гласуване ще има само в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам има право да избере дали да ги използва, или да пусне гласа си с в изборната урна.

Решението беше взето след тежки дебати и взаимни обвинения за това кой може да прави честни и прозрачни избори – управляващи или опозиция.
От опозицията застанаха твърдо срещу промените, които определиха като отстъпване от постигнатото дотук и настояха за изцяло машинен вот като единствена гаранция за честността на изборите.

„ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не желаят машинно гласуване“, упрекна управляващите депутатът от левицата Филип Попов. Тезата му защити и Надя Клисурска, според която вотът на машини ще предотврати манипулациите и ще помогне за по-точното отчитане на изборните резултати. Според БСП смесения вот ще усложни и протоколите, защото там трябва да се нанасят резултатите от два различни начина на гласуване.

За манипулации на вота заговориха и от ДПС, които също не подкрепят предложението.

„Бойко Борисов си подготвя фалшификацията на следващите избори“, каза от парламентарната трибуна Хамид Хамид.

Тезата на управляващите защити депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. „Как БСП проведе честни избори в събота за избор на свой председател – с хартия или на машина“, попита той, визирайки прекия избор за лидер, на който Корнелия Нинова отново застана начело на левицата. „Когато честни хора провеждат честни избори, няма проблем. Проблемът е другаде“, отговори му Филип Попов.

„Никъде в Европа няма машинно гласуване“, пък заяви Борис Вангелов от „Обединени патриоти“.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!