Обвиниха в шпионаж в полза на Китай британски изследовател

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
59

Двама мъже арестувани въз основа на Закона за служебната тайна

Снимка: Shutterstock

Във Великобритания двама мъже са били арестувани въз основа на Закона за служебната тайна, предаде БНР. Единият от тях, който е парламентарен служител, занимаващ се с изследователска дейност, е обвинен в шпионаж в полза на Китай.

“Сънди таймс” изнася подробностите за арестуваните, като се твърди, че изследователят е имал връзки с няколко депутати на торите, включително министъра на сигурността Том Тугендхат и председателя на комисията за външни работи Алиша Кърнс. Той е млад мъж на около 20 години. Другият арестуван е на около 30 години.

Двамата са били арестувани още през март и са били претърсени жилища, които те са обитавали. Те са били пуснати под гаранция до октомври, но се води полицейско разследване и по тази причина имената им не са назовани. Тугендхат и Кърнс са отказали коментар.

Депутатът от Консервативната партия Тим Лоутън обаче е цитиран да казва, че “това е още едно доказателство колко далеч достигат пипалата на Китайската комунистическа партия в британските институции”. Бившият лидер на партията Иън Дънкан Смит пък постави под съмнение подхода на правителството към Китай след неотдавнашното посещение на външния министър Джеймс Клевърли, което той лично критикува.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!