НС одобри оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
42

Трети мандат ще има, но ИТН няма да го подкрепи, посочи Филип Станев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите одобриха оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер. Така мандатът на ИТН вече е в историята, а президентът ще трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на втората политическа сила.

Всичко това стана факт след поименна проверка на кворума и повторно гласуване депутатите.

Първото гласуване беше неуспешно, след като депутатите от “Има такъв народ” напуснаха пленарна зала, а народните представители на ГЕРБ не гласуваха проекторешението и поискаха да внесат алтернативно, което “съответства на Конституцията”.

Поради липса на кворум беше обявена почивка, а това наложи спешно събиране на председателски съвет, който да вземе решение по казуса.

В крайна сметка решението бе прието.

Така мнозинството прие акт на парламента, с който на практика одобри оттеглянето на Николов от процедурата, за което свое решение той по-рано изтъкна лични мотиви. Това позволява конституционната процедура да продължи, а президентът Румен Радев да връчи втория, а след това и третия проучвателен мандат.

“Трети мандат ще има със сигурност, защото така е по Конституция, но ИТН няма да го подкрепи”, заяви Филип Станев от “Има такъв народ”.

По публикацията работи: Красимир Ангелов

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!