Новият британски външен министър Дейвид Камерън е в Киев

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
85

Дейвид Камерън / БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че новият външен министър на Великобритания Дейвид Камерън е пристигнал в Киев за първото си задгранично работно посещение, след като зае длъжността, съобщиха агенциите.

 

 

Камерън потвърди подкрепата на Обединеното кралство за Украйна, обещавайки морална, дипломатическа и „преди всичко военна помощ за… колкото и време да отнеме“.

Зеленски поздрави Камерън за новия му пост и му благодари за продължаващата подкрепа от Обединеното кралство.
Дейвид Камерън стана външен министър след разсмествания в кабинета на 13 октомври.

„Това е много важно, особено сега, когато светът обръща внимание не само на ситуацията на бойното поле в Украйна, а разделянето на фокуса наистина не помага“, каза Зеленски, намеквайки за войната в Ивицата Газа.

„Благодарни сме за непоколебимата подкрепа на Украйна от Обединеното кралство. Благодарни сме за топлия прием на украинските граждани в Обединеното кралство. И се радваме, че вие дойдохте в Украйна“, добави той.

Президентът публикува кратък клип от срещата в социалните мрежи, в което Камерън казва „Исках тук да е първото ми посещение“.

„Ние ще продължим да ви даваме морална, дипломатическа, икономическа подкрепа и преди всичко военна подкрепа, от която се нуждаете не само през тази и следващата година, но докогато е необходимо“, заяви външният министър.

Бившият премиер на Обединеното кралство добави: „Имах някои разногласия с Борис Джонсън, познаваме се от 40 години, но подкрепата му за вас беше най-доброто нещо, което той и неговото правителство направиха.“

Украинското външно министерство съобщи, че двамата са обсъдили развитието на военната индустрия и сигурността в Черно море.

Посещението на Камерън идва само дни след като Киев беше изправен пред руска ракетна атака за първи път от почти два месеца. Системите за противовъздушна отбрана на Киев са свалили ракетите, каза високопоставен военен служител в Киев. Няма жертви след атаката.

Новият пост на лорд Камерън бележи завръщането му в правитеството на Великобритания за първи път от повече от седем години.

Той замени Джеймс Клевърли, който от своя страна пое поста министър на вътрешните работи от Суела Брейвърман.

dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!