Властите във Великобритания – небрежни в борбата със затлъстяването

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
67

Страната била е в разгара на кризата със свръхтеглото

Снимка: Pixabay

Британското правителство прилага “небрежен” подход към борбата с нездравословното хранене и трябва да направи повече, за да гарантира, че хората могат да се сдобият с добра храна на достъпни цени, заявиха депутати, предаде Ройтерс.

Членовете на междупартийна комисия заявиха, че са особено разочаровани от отказа на правителството да се ангажира да възложи изготвянето на доклад, в който да се разгледа възможността за облагане на храни с високо съдържание на захар и сол.

Депутатите Комисията по околна среда, храни и селски райони на долната камара на парламента разкритикуваха голяма част от отговора на правителството на доклада за продоволствената сигурност и затлъстяването, които те публикуваха
през юли.

“Разочаровани сме, че в разгара на кризата със затлъстяването, правителството възприема лежерен подход към борбата с нездравословните хранителни навици”, заяви председателят на комисията Робърт Гудуил от управляващата Консервативна партия.

“Също така сме загрижени, че настоящите мерки на правителството не проследяват адекватно продоволствената сигурност нито на ниво домакинство, нито на национално равнище.”

Днес комисията публикува официалния отговор на правителството на доклада си от юли – в който се казва, че около 40% от възрастното население на Великобритания ще страдат от затлъстяване към 2035 г.

В отговор на призива на комисията за оценка на въздействието от въвеждането на данък върху съдържанието на захарта и солта правителството каза, че “не смята, че сега е подходящият момент за въвеждане на нови данъци, които ще повишат цената на храната“. /БТА, Пламен Йотински/

По публикацията работи: Камелия Цветанова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!