“Нокия”, а не “Хуавей”, ще снабдява Великобритания с 5G оборудване

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
135

През юли Лондон блокира достъпа на китайската компания до 5G мрежата

Централата на “Нокия” в Еспоо. Снимка Уикипедия
“Нокия” успя да сключи сделка с най-големия британски мобилен оператор BT за 5G оборудване, предаде Би Би Си. Финландската компания се възползва от решението на Лондон да забрани на британските оператори да купуват пето поколение технологии за безжична комуникация от китайската компания “Хуавей”.
“Нокия” ще предостави допълнителни базови станции и антени, които да позволят на устройствата на потребителите да осъществяват повиквания и да предават данни чрез 5G “мрежата за радиодостъп” на британската компания.

Съгласно сделката финландската фирма ще измести “Хуавей” от 2G и 4G мрежите на BT.
BT вече е използвал апаратура на “Нокия” в Лондон, Мидлендс и други райони, но чрез споразумението им сътрудничеството им ще се разпростре по цялата територия на кралството.

През юли тази година британското правителство обяви решението си да забрани на британските оператори да купуват 5G оборудване от “Хуавей” след 31 декември и ги задължи да премахнат всички части на китайската компания от мрежите си до 2027 г. С това решение на практика бе сложен край на добрите отношения между BT и “Хуавей”, датиращи още от 2005 г.
clubz.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!