Fitch потвърди рейтинг на Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
195

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на Великобритания на ниво “АА-” с негативна перспектива. Според агенцията рейтингът на Обединеното кралство отразява баланса между високите доходи, диверсифицираната и напреднала икономика, от една страна, и високата и нарастваща задлъжнялост в публичния сектор, от друга.

Статутът на резервната валута на лирата стерлинг, солидният капиталов пазар и силните индикатори на управление подкрепят нивото на кредитен рейтинг. Публичният дълг е почти изключително в стерлинги, така че по-слабият валутен курс на британската лира няма да доведе до влошаване на динамиката на дълга, посочва Fitch.

Отрицателната перспектива на кредитния рейтинг отразява въздействието на пандемията от коронавирус върху икономиката на Обединеното кралство и произтичащото от това съществено влошаване на публичните финанси. Fitch прогнозира, че фискалният дефицит ще се увеличи значително тази година, а държавният дълг ще нарасне до над 120% от БВП през следващите няколко години. Освен това потенциалните промени в бъдещите търговски отношения с ЕС след Брекзит могат да ограничат икономическото възстановяване от коронавирусната криза.

Кредитната агенция очаква рязко увеличаване на дефицита на държавния сектор от 2,2% през 2019 г. до 17,7% от БВП през 2020 г., което е много над пика на нарастване на дефицита по време на световната финансова криза преди десетилетие и над прогнозното текущо осреднено ниво в размер на 8,5% от БВП, отговарящо на рейтинг “АА-“.

economynews.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!