Неясноти около статута на европейските граждани във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1420

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гражданите на ЕС, които не успеят да си осигурят статут на уседналост в Обединеното кралство до 30 юни, могат незабавно да загубят право на достъп до безплатно неспешно здравеопазване, въпреки обещанието на британското правителство да проявява максимално разбиране за подадените по-късно молби, съобщи вестник “Гардиън”.

Все още има доста неясноти в много области по отношение на това какво точно се случва с европейските граждани, които не получат статут до определения краен срок 30 юни. Множество въпроси бяха повдигнати снощи в парламента, но така и не стана ясно дали тези граждани нарушават закона, ако продължават да работят на Острова. Няма и ясен отговор от Министерството на вътрешните работи дали работодателите са застрашени от наказателни мерки, ако след след срока вземат на работа граждани от Евросъюза, които не са кандидатствали за статут на уседналост .

Самият премиер Борис Джонсън отговори, че “е сигурен, че законът ще бъде крайно снизходителен към всеки, който се озове в затруднено положение”.

Министерството на жилищното настаняване, общностите и местното управление посочва в писмени отговори на повдигнати въпроси, че онези, които не са си осигурили статут, няма да имат повече право на помощи за бездомни. “Гардиън” пише, че говорител на Министерството на вътрешните работи е уточнил, че правата на всеки, който е подал документи до 30 юни, но още няма отговор, ще бъдат защитени, докато не бъде взето решение по заявлението.

В момента има забавяне в обработването на документите и около 300 000 европейци очакват отговор.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!