Кой е Роман Протасевич, момчето, след което тръгнаха беларуските изтребители?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
247

Той искал да се върне в Беларус, след като Лукашенко напусне властта

Снимка: БГНЕС
Винтервю миналия ноември 26-годишният опозиционен журналист Роман Протасевич заяви, че не планира да прекара живота си в изгнание. “Ще се върна веднага в Беларус, ако безопасността ми бъде гарантирана”, каза той. “Намерението ми е да се върна.”

Извънредните обстоятелства при ареста на Протасевич предизвикаха международно възмущение, след като самолетът на Ryanair, на чийто борд се намира той, бе принуден да кацне в Минск. Роман пътува от Гърция към Литва, където живее.

Приятелите му искрено отбелязаха, че гръмотевичният и публичен арест е в съответствие с неговата огромна кариера и личност. “Всичко, което прави, е силно”, казва Николай Халезин, който го познава от десетилетие. “При мен дойде спецполицията и ме арестува. За Роман пратиха военен самолет. ”

Халезин, съартистичният директор на Беларуския свободен театър, посочи другите постижения на Протасевич. Те включват работа като главен редактор на Nexta-Live, каналът в Telegram, който изигра ключова роля миналата година в организирането на протести срещу отмъстителния президент на Беларус Александър Лукашенко.

В своя връх Nexta имаше 2 милиона абонати, което го прави най-големият канал от този вид в Източна Европа. Протасевич беше ключът към успеха му. Противниците на Лукашенко, който фалшифицира резултата на президентските избори миналия август, можеха да качват видеоклипове анонимно, като по този начин избягваха интернет цензурата.

Протасевич започва с журналистиката рано – на 15-16 години. Той присъства и снима антиправителствени митинги и флашмобове. Едно от ранните му разследвания проследява как тайната полиция на Беларус – КГБ – набира журналисти. “Той е пълен с енергия. Той обича да говори директно”, казва Халезин пред The Guardian. “Той е забавен, винаги е готов да се смее, да говори след работа за ситуацията.“

Протасевич винаги е бил ясен във възгледите си. “Той е човек, който винаги иска да бъде на първа линия”, казва Франак Вячорка, старши помощник на лидера на опозицията Святлана Цихановская. “Той винаги поема рискове, участвал е във всеки протест, който се случваше“.

Вячорка добавя: “Той е активист, после стана журналист, но отново се превърна в активист. Той беше много добър в YouTube и в Telegram, защото знае какво очаква публиката, така че е страхотен в обяснението на сложни неща. Рома беше много критичен към Лукашенко. Решението на президента да принуди самолета да се отклони е лично отмъщение.”

През 2019 г. Протесевич напуска Беларус заради натиск от властите. Той се обедини с 22-годишния основател на Nexta Сциапан Пуцила. Двамата работеха от офис във Варшава, Полша. Когато започна революцията от миналото лято, те разпространиха кадри от улични шествия и помогнаха да ги планират и координират.

Властите реагираха неистово. Съд обяви логото на Nexta за екстремистко. Протасевич – съприемник на наградата на Сахаров на Европейския парламент за свобода на мисълта – беше поставен в списък за наблюдение на терористи. Той е обвинен в организиране на масово безредие, нарушаване на обществения ред и подбуждане към социална омраза.

Преди осем месеца родителите му също напускат Беларус и заминават за Полша. Баща му Дмитрий каза, че не е непременно съгласен с мнението на сина си, но винаги го подкрепя: “Казах му: “Каквото и да правите, дори и да не го одобрявам, ще го приема. Ти избираш.” Дмитрий е военнослужещ, но бе лишен от ранга си заради политическата позиция на Протасевич.

Миналата година Роман напусна Nexta и се присъедини към друг канал в Telegram, след като редакторът му беше арестуван и затворен. Раздялата с Пуцила беше по-скоро творческа, отколкото лична, казват приятели, тъй като Протасевич искал да се отдалечи от активизма и да премине към по-традиционен вид журналистика.

В интервюто си през ноември за канала Country-Life той каза, че превръщането на Беларус в демокрация ще отнеме време. Лукашенко може да избяга в Русия, предположи той, но ще остави след себе си КГБ и правоприлагащите органи, както и служители с траен “съветски манталитет”.

“Беларус след Лукашенко се нуждае от спешна съдебна реформа, както и от свободни и честни избори, парламентарна система и преразглеждане на конституцията си”, на мнение е Роман. Той не вижда себе си в политиката като бъдещ министър. Вместо това иска да продължи с медийната си дейност.

В неделя Протасевич пътуваше към Вилнюс с руската си приятелка, 23-годишната София Сапега, студентка в Литовския европейски хуманитарен университет. Двамата се познават от няколко години, а връзката им започва наскоро. Вилнюс е дом на Тихановска и фактическата столица на опозицията на Беларус.

“Драматичните събития в неделя не биха могли да бъдат предвидени, но той беше напълно наясно с опасността”, казва Вячорка. “Всеки, който се присъедини към движението, който работи и като журналист в Nexta, знае риска, пред който е изправен. Това беше съзнателен избор. Знаеше какво прави и знаеше всички рискове. И дори обвинение в тероризъм не го спря. ”

Съдбата на Протасевич сега е неясна. Вячорка добавя: “Измъчван е, сигурен съм в това и това признание, което видяхме, е резултат от това изтезание. Живеем в диктатурата на Оруел, в стил Сталин, която унищожава живота, за да позволи на върховния лидер да остане на власт. ”

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!