Наркотици, шпиони и камери – Албания трудно удържа престъпните банди

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
87

Премиерът Еди Рама защитава постиженията си, но скандалите в малката балканска страна растат

Албанският премиер Еди Рама. Снимка: EPA/БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама е един от най-прозападните лидери на Балканите, бивш баскетболист и художник, който дойде на власт с обещанието за безпощадно смазване на престъпните банди, пише Financial Times.

Но десет години по-късно усилията на Рама да изпълни обещанието си стават все по-безплодни, тъй като албанският премиер, лице на прогресивно мислещите политици на Балканите, е въвлечен в редица скандали, които опетняват имиджа му у дома и в чужбина.

Рама е принуден да защитава реформи, за които се твърди, че благоприятстват прането на пари, да обяснява как предишни членове на правителството са били замесени в разследване на наркотрафик и да разказва за ролята си в разобличаването на бивш агент на ФБР.

Независимият политически анализатор и бивш изпълнителен директор на „Трансперънси интернешънъл“ в Албания Лютфи Дервиши казва, че „най-голямата вреда е нанесена на международната репутация на страната. Премиерът беше преди време звезда в международните медии“.

Според него Рама се е справил добре с няколко кризи, включително коронавирусната пандемия, „но сега като бумеранг той внезапно е в светлината на прожекторите за негативни новини“.

Силата на престъпните мрежи в Албания на Рама беше зрелищно показана миналия месец. Полицията премахна стотици камери за наблюдение, инсталирани от престъпни групи в широка шпионска операция за наблюдение на правоохранителните органи и конкуренти.

Разкритието беше направено в момент на затруднения за 58-годишния Рама, който беше ухажван от Запада като сродна душа в регион, известен с променливите си предпочитания.

Роден в семейство на художници, Рама започва кариерата си като баскетболист, след това десет години рисува в Париж, след което се завръща в Албания и влиза в политиката. В кабинета му все още има спомени от баскетболната му кариера и негови цветни рисунки по стените. Като кмет на Тирана в началото на новия век той помогна за трансформирането на столицата, като пребоядиса скучните жилищни сгради от времето на комунизма в ярки цветове.

Рама защитава усилията си за изкореняване на бандите. „Борбата с престъпността и трафика е приоритет за това правителство“, заяви той пред FT чрез свой говорител.

Но правителството му предизвика противоречие миналата година, когато поиска да предложи данъчна амнистия за връщането в страната на недекларирани доходи в чужбина на стойност до 2 млн. евро. Според критиците този ход ще даде на заможни хора с престъпно минало свободен достъп до страната.

Но законопроектът трябва да бъде одобрен от парламента, въпреки че предишни негови версии бяха критикувани от ЕС. Албания е кандидат за членство в съюза. Правителството на Рама заяви, че законопроектът ще се прилага само за законни доходи.

Това се прибави към други скандали. Дервиши казва, че корупционният индекс на „Трансперънси интернешънъл“ за Албания върви само надолу от 2016 г. насам. „Правя списък на големите корупционни скандали тази година. Те вече са над десет“, допълва той.

Високопоставени членове на предишни администрации на Рама са били замесени в наркотрафик. Бившият вътрешен министър Саймир Тахили беше изпратен в затвора за злоупотреба със служебно положение заради връзка с наркомрежа.

Защитниците на Рама казват, че предишни ръководители на правителството никога не са позволявали изпращането в затвора на собствени официални представители. Но скандалът с камерите за наблюдение разгневи обикновените граждани, много от които смятат, че правителството си сътрудничи с наркотрафиканти.

Трафикантите разширяват влиянието си. Албанските банки се разраснаха от незаконни плантации с канабис до трафик на кокаин и хероин директно от Латинска Америка и Азия. Милиони евро влязоха в Албания, помагайки за строителството на луксозни имоти по средиземноморското крайбрежие.

„Престъпният свят се засилва до ново ниво“, отбелязва бившият правосъден министър Алдо Бумчи, член на опозиционната Демократическа партия.

Той посочва строителството по крайбрежието и бляскавите жилищни кули в Тирана като дестинация на незаконни пари. „Разпределителните мрежи растат, както и прането на пари…, кой може да си позволи тези апартаменти. Не и обикновените албанци“, допълва Бумчи.

Бляскавият начин на живот на престъпниците в една от най-бедните страни в Европа е в рязък контраст с проблемите на обикновените албанци, много от които избират да емигрират. Една трета от гражданите на страната живеят в чужбина, където емигрантите във Великобритания обтегнаха отношенията с Лондон.

Репутацията на Рама в чужбина също беше опетнена от контактите му със съмнителен бивш служител на правораздавателните органи в САЩ, обвинен, че е помогнал на албанския лидер на преследва политически опоненти.

Американското министерство на правосъдието повдигна обвинения срещу бившия високопоставен агент от контраразузнаването на ФБР Чарлз Макгонигъл през януари за нарушаване на американски санкции и пране на пари, като е работил с руския олигарх Олег Дерипаска.

Второ обвинение е свързано с необявени контакти на Макгонигъл с Рама и твърдения, че той е извършвал платени услуги за албанците. Макгонигъл е обвинен, че е взел най-малко 225 хил. долара от служител на албанското разузнаване и след това е предал информация от кабинета на Рама на американските власти. Те, от своя страна, започнали разследване на базиран в САЩ лобист, работещ за албанската опозиция.

Лидерът на опозицията Сали Бериша, който е бивш президент и премиер, твърди, че собственото му включване в черен списък от САЩ през 2021 г. е резултат от предполагаемите контакти на Рама с Макгонигъл. Американското решение „осем години след като напуснах властта… е основано изцяло на лобистката мощ на Еди Рама“, коментира той пред FT.

Рама отрича да е използвал контактите си с Макгонигъл за тази цел. Той отбелязва, че случаят с Макгонигъл не повдига никакви обвинения срещу него и допълва, че е „използван като изкупителна жертва от много хора в Албания, които имат собствени проблеми с правосъдната система“.

Пратеникът на американското правителство за региона Габриел Ескобар казва, че Албания остава „стабилен съюзник в НАТО и добър двустранен партньор“.

Приветливият характер на Рама му печели добри връзки с лидери, включително либерали и консерватори от изтока и запада. Той присъства на третата сватба на Джордж Сорос, както и на сватбата на дъщерята на турския президент Реджеп Ердоган.

Но местните избори през май ще бъдат тест за доминацията на премиера в албанската политика. Независимият анализатор Едвал Зото казва, че Рама изпитва последици от гледна точка на подкрепата на народа и общественото мнение.

Той обаче допълва, че „за момента няма друго политическо предложение в Албания“, тъй като лидерът на опозицията Бериша е санкциониран от важни съюзници като САЩ и Великобритания.

Социалистическата партия на Рама контролира цялата местна власт с изключение на северния град и провинция Шкодра. Градът близо до Черна гора е мястото, откъдето започна шпионският скандал.

Кметът на Шкодра Бардх Спахия от опозиционната Демократическа партия на Бериша отбелязва, че страхът от престъпниците е предизвикал изтичане на хора. „Регионът има 215 хил. жители, но около 6000 души си тръгват всяка година. С това темпо след десет години и половина половината от региона ще си е отишла“, казва той.

Обвинявайки нефункционирашите държавни структури Спахия казва, че скандалът с наблюдателните камери бил „капка в океана на нашето обвързано с престъпността правителство“.

Управител на кафене в Шкодра е съгласен: „Това, което изглежда като корупция, усеща се като корупция и звучи като корупция, най-вероятно е корупция… Не е чудно, че толкова много хора напускат“.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!