Лондон ще помогне на Казахстан да изнася петрол, заобикаляйки Русия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
82

© Reuters. Kazakh President Kassym-Jomart Tokayev shakes hands with British Foreign Secretary James Cleverly during a meeting in Astana, Kazakhstan March 18, 2023. Press service of the President of Kazakhstan/Handout via REUTERS

Великобритания ще помогне на Казахстан да разработи маршрути за износ, заобикалящи Русия. Това съобщи британският министър на външните работи Джеймс Клевърли при посещението си в централноазиатската държава, където подписа меморандум за доставка на т. нар. критични минерали, предаде Ройтерс.

Клевърли заяви, че Лондон оценява позицията на Астана, която традиционно е в тесни връзки с Москва, по отношение на конфликта в Украйна. Казахстан отказа да подкрепи руската инвазия или да признае анексирането на украински територии.
“Обединеното кралство високо оценява последователната и принципна позиция в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и желанието да се постигне решение на войната в съответствие с Устава на ООН”, заяви британският министър на пресконференция.

Клевърли, който се срещна с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и редица други високопоставени служители, заяви, че е обсъдил прекъсванията в износа на казахстански петрол, по-голямата част от който минава през Русия, както и начини за подпомагане на разработването на алтернативни маршрути, като например т.нар. среден коридор.

Този маршрут минава през Каспийско море, Азербайджан, Грузия и Турция и изисква значителни инвестиции, за да се увеличи капацитетът му, въпреки че Казахстан вече е започнал да пренасочва към него някои доставки на суров петрол.

Клевърли и казахстанските дипломати заявиха, че са подписали меморандум за критичните минерали, част от които са и редкоземните метали, но не предоставиха подробности от него.

Бившата съветска република с излаз на море реализира почти половината от световния добив на уран и разполага с големи залежи на редкоземни минерали, с каквито Западът традиционно се снабдява от Китай или Русия.

Казахстан, който има най-дългата сухопътна граница с Русия от всички бивши съветски републики, извика на помощ руски войски за овладяване на улични демонстрации седмици преди нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

След инвазията обаче Токаев се старае да стои на разстояние от Москва и да поддържа отворени отношения със Запада, посочва Ройтерс.
Източник: Пламен Йотински, БТА
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!