Нарастващо недоволство в Северна Ирландия заради споразумението за Брекзит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
84
Downtown Belfast indicating shoppers, stores, traffic, cars, and the leaning clock tower.

 

Източник: iStock
Кадър от Белфаст

Полицията в Северна Ирландия обяви, че е забелязала “нарастващо недоволство”, изразено чрез графити и социални мрежи, сред юнионистите в провинцията заради разминаването ѝ с континентална Великобритания след Брекзит, информира “Франс прес”.

Заместник-началникът на полицията в Северна Ирландия Марк Макюън е заявил пред британски депутати, че пандемията от коронавирус засега е помогнала за “модериране на поведението на хората по отношение на желанието за протест”.

“Ако не бяхме в сегашната среда, вероятно щяхме да видим недоволството по-видимо по улиците”, отбеляза той.
Юнионистите, които искат Северна Ирландия да остане част от Великобритания, са ядосани от новите митнически проверки, изисквани за стоки, пътуващи през Ирландско море, като се оплакват, че сега има граница между провинцията и останалата част на Великобритания.

Недоволството в “протестантската, юнионистка, лоялистка общност” се изразява в графити и в социалните мрежи, уточни Макюън пред комисията в британския парламент по въпросите на Северна Ирландия.

Новите проверки влязоха в сила в резултат на споразумението за Брекзит, сключено между Великобритания и Европейския съюз през декември и влязло в сила на 1 януари.
Северна Ирландия все още е в единния пазар на стоки на ЕС, което ѝ позволява да запази мека граница с Република Ирландия.

Останалата част от Великобритания обаче напусна единния пазар, така че сега са необходими проверки при превоз на стоки през Ирландско море.

Десетилетия на насилие между лоялисти и републиканци, които искат Северна Ирландия да бъде част от Република Ирландия, приключиха през 1998 г. с подписването на Споразумението от Разпети петък.

Някои политици от Северна Ирландия предупредиха, че новите договорености, наложени от Брекзит, могат да разрушат деликатния мир, който удържа повече от две десетилетия.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!