Бил Гейтс: Хората наистина ли вярват в теориите на конспирациите?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
269

Наистина ще трябва да се образоваме по този въпрос през идната година, смята милиардерът филантроп

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е изненадан от обема на „налудничавите“ и „зли“ теории на конспирациите, които се разпространяват за него в социалните мрежи по време на пандемията от COVID-19. Въпреки това милиардерът филантроп заяви, че би искал да проучи по-обстойно какво стои зад тях.

В интервю за Ройтерс Гейтс заяви, че милионите онлайн публикации и „налудничави теории на конспирациите“ за него и главния инфекционист на САЩ Антъни Фаучи най-вероятно се дължат на комбинацията от притеснителната глобална пандемия и възхода на социалните мрежи.

„Никой не би предположил, че аз и д-р Фаучи ще сме толкова важни за тези наистина зли теории“, коментира Гейтс. „Много съм изненадан от това“, каза още той.Гейтс, който се оттегли от председателския пост в Microsoft през 2014 г., чрез своята неправителствена организация Bill and Melinda Gates Foundation е обещал най-малко 1,75 млрд. долара за подпомагане на глобалния отговор на пандемията. Това включва и помощ за някои производители на ваксини, диагностика и лечение.

Откакто пандемията започна преди година, милиони конспиративни теории се разпространяват в интернет, увеличавайки неверните информации за коронавируса, неговия произход и мотивите на тези, които работят за борба с него.

Сред най-разпространените твърдения е това, че Гейтс и Фаучи са създали пандемията в опит да контролират хората, че искат да спечелят пари от разпространението на вируса, че искат да използват ваксините срещу коронавируса, за да имплантират проследяващи микрочипове в хората и много други.

„Хората наистина ли вярват в това“, пита донякъде риторично Гейтс.

„Наистина ще трябва да се образоваме по този въпрос през идната година и да разберем… как това е променило поведението на хората и как е трябвало да сведем до минимум това“ разпространение на подобни схващания, посочва още милиардерът.

Пред Ройтерс Гейтс коментира и новия американски президент Джо Байдън, като посочи, че е развълнуван от възможността да работи с неговия екип.

Той похвали Фаучи, както и Франсис Колинс, ръководителят на Американския институт по здравеопазване, като „умни“ и „чудесни хора“. По време на справянето с пандемията при предишния президент Доналд Тръмп „понякога имах чувството, че те са единствените разумни хора в американското правителство“.

Гейтс също така заяви, че се радва от връщането на САЩ в редиците на Световната здравна организация, както и че новият президент Байдън е назначил „умни хора“.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!