Най-големият враг на Борис Джонсън е…Борис Джонсън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
224

Фаворитът за следващ премиер на Великобритания попадна в центъра на медийното внимание с шумен семеен скандал по-рано този месец

Снимка: Ройтерс

По-рано писах, че единственият човек, който може да попречи на Борис Джонсън да стане следващият премиер на Великобритания, е самият Борис Джонсън. Сега той дава всичко от себе си да стане точно така, пише Терез Рафаел за Bloomberg.

Бившият кмет на Лондон до такава степен олицетворява надеждите за осъществяване на Brexit сред членовете на неговата партия, че дори самият той не може да се справи с тази тежест. А кампанията му за премиерския пост, в която надеждността му е поставена под съмнение, може да превърне трудната задача в невъзможна за изпълнение.

Джонсън се озова в центъра на медийното внимание през последните дни, след като полицията беше повикана в апартамента на 31-годишната му приятелка Кери Саймъндс от съседи, които заявиха, че чули писъци и други шумове, свидетелстващи за насилие. След като пристигнали на място, полицаите решили, че случаят не изисква намесата им.
Инцидентът придоби публичност, след като съседи публикуваха запис с кавгата в левия вестник Guardian.

Привърженици на Джонсън обвиниха съседите, че нарушавали личната неприкосновеност на двойката и се опитвали да осуетят кандидатурата му за премиерския пост. (Те гласували за оставане на Великобритания в ЕС като повечето жители на Лондон на референдума през 2016 г.)

Джонсън отказа коментар, като заяви, че не иска да поставя членове на семейството си и „любими хора“ под светлините на прожекторите. Това можеше да е краят. Но в понеделник Daily Mail публикува снимка, на която се вижда как Джонсън и Саймъндс се държат за ръце, докато седят на пейка в парк, ясен знак за помирение. Снимката изглеждаше като монтаж. Дали въобще е била направена след скандала, станал причина за пристигането на полиция? Възможно ли е новоподстриганата му коса да порасне толкова много за 48 часа?

В сравнение със стандартите на Доналд Тръмп или Силвио Берлускони личният живот на Джонсън едва ли изглежда толкова скандален. Неблагоразумните му постъпки са добре известни. Мъжът, който е фаворит за следващ британски премиер никога не се е представял като човек с консервативни възгледи за живота или поддръжник на традиционните семейни ценности.

Но все пак странната история с битовия скандал и снимката е от значение, защото след като встъпи в длъжност Джонсън ще трябва да има подкрепата не само на членовете на Консервативната партия, но и да печели спорове в по-широкия парламент, в британското общество и с Европейския съюз. Поведението му по време на кампанията усложнява задачата му сред трите аудитории.

Става ясно защо щабът на Джонсън иска той да води активна предизборна кампания, тъй като е харизматичен и популярен сред британците, но в същото време да не попада в центъра на вниманието на медиите. Той беше попитан десетки пъти за снимката по време на интервю по радио LBC, но отказа да отговори. Водещият Ник Ферари не се отказа: Откъде идва снимката? Джонсън отказа да отговори. Знаел ли е, че ще бъде публикувана? Кога е била направена? Това държавна тайна ли е? „Не е държавна тайна. Просто не искам да коментирам този въпрос“, отговори Джонсън и се оплака, че „разговорът се превръща във фарс“.

И наистина беше така, но не по вина на Ферари. Той опитваше да разбере как действа вероятният бъдещ премиер. Отказът да коментира инцидента в апартамента беше едно, снимката – съвсем друго. Първото показа политик в центъра на разгорещен битов спор, намеквайки за тревожна колебливост и липса на стабилност. Второто обаче подвига въпроса дали той или близък сътрудник са опитали да заблудят обществото, което Джонсън иска да ръководи.

По-широкото британско общество може да получи мъглява представа за поведението на Джонсън, но членовете на партията му, които ще участват в решителния вот, вероятно няма да съзрат проблем, точно както евангелистите, които подкрепят Тръмп, не обръщат внимание на поведението му.

И двете партии знаят каква е сделката, която сключват. Целта е да получат и да задържат властта. В случая с Джонсън най-очакваното нещо преди всичко е Brexit.

Точно както републиканците в случая с Тръмп се примиряват с политик, чиито лични качества мнозина смятат за отблъскващи, тъй като той може да бъде полезен на поста, така и британските консерватори изглеждат решени да пренебрегнат фриволното поведение на Джонсън с надеждата, че той може да осъществи Brexit и да задържи партията им на власт.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!