Наемането на работна ръка във Великобритания намалява

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
89

Снимка: Economy.bg

През юли британските работодатели намалиха броя на новия постоянен персонал, който са наели чрез агенции за набиране на персонал, най-много от средата на 2020 г. поради опасения относно икономическите перспективи, добавяйки признаци, че пазарът става по-труден за търсещите работа, отбелязва „Ройтерс“.

Коефициентът за наемане на постоянен персонал, изготвян от Конфедерацията за набиране и заетост (REC) и KPMG, падна до 42,4, най-ниското си ниво от юни 2020 г. (34,3), когато страната беше в локдаун заради пандемията.

Мярката за наемане на временен персонал, която често се повишава, когато работодателите са предпазливи по отношение на перспективите, през юли показа най-слабия растеж от 9 месеца, отчасти защото повече работници търсят сигурността на постоянните позиции.

Нийл Карбъри, главен изпълнителен директор на REC, каза, че пазарът на труда остава „доста стабилен“ въпреки забавянето на постоянните назначения. „До известна степен това е нормализиране, тъй като бумът след пандемията отслабва, но също така е воден от несигурност“, каза той.

Въпреки че началното заплащане на новия постоянен персонал се е повишило рязко спрямо стандартите преди пандемията, темпът на растеж на заплатите е бил най-нисък от април 2021 г., каза REC. Клеър Уорнс, партньор по уменията и производителността в KPMG UK, каза, че конкуренцията за квалифицирани работници и натискът върху разходите за живот поддържат началните заплати високи.

Проучването се допълва от други индикатори, показващи, че пазарът на труда се разхлабва, добре дошли новини за Банката на Англия, която повиши лихвените проценти за 14-то поредно заседание до 5,25% миналата седмица и беше загрижена за високия ръст на заплатите.

Официалните данни показват, че безработицата се е повишила до 4% през трите месеца до май, 16-месечен връх, въпреки че годишният ръст на заплатите остава на рекордно високо ниво от 7,3% в парично изражение.

Отделно данни на BDO показват, че нарастващите лихвени проценти, трудните търговски условия и слабото търсене са засегнали намеренията за наемане и бизнес доверието в секторите на услугите и производството. Индексът на заетостта на BDO се понижава за първи път от шест месеца през юли, а показателят му за оптимизъм се понижава за първи път от четири месеца.

REC заяви, че наличието както на временни, така и на постоянни работници за заемане е достигнало най-високото си ниво от декември 2020 г.
economy.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!