МВР съобщи “стряскаща” статистика за домашното насилие

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
40

Статистиката за домашното насилие вече придобива стряскащи размери, заяви Зорница Шуманова от Главна дирекция “Национална полиция”, цитирана от БТА. Тя говори по темата на конференция, организирана от МВР.

За първите осем месеца на тази година има сериозен ръст на случаите, като са над 500, каза Шуманова. През последните години се увеличава броят на жертвите, получили заповед за защита. Те са 3654 за 2022 г. и 2828 за деветте месеца на 2023 г.

“Целта е да съберем всички институции, които имат отношение по превенцията”, обясни тя. Участват няколко министерства и агенции, както и над 20 неправителствени организации. Целта е да координираме усилията на национално ниво заедно с директорите на полицията в страната, допълни Шуманова. Тя припомни, че от 12 септември в полицията има сектор “Домашно насилие”, който трябва да създаде единен стандарт за работа в МВР.

Шуманова информира, че има доста сигнали за телесни увреждания. Успоредно с това, има и случаи на психическо насилие. След случая на Дебора Михайлова от Стара Загора отново е регистриран пик на сигнали, каза тя. “Явно след случая хората се осмелиха все повече да ни сезират за помощ”, допълни Шуманова.

Директорът на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева каза, че от 16 март до момента има в пъти увеличение на заявленията за правна помощ. Това е в резултат на сключен меморандум с МВР. Именно следствие от него е увеличеният брой регистрирани случаи, посочи тя. Бюрото работи по няколко проекта в различни градове на страната, по част от които – и с ромски медиатори.

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!