Фермер: Защо вносът от Русия продължава и не е спирал, а този от Украйна се ограничава

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
37

Фермер пита – защо вносът на зърно от Русия продължава, а ограничаваме този от Украйна.

Според председателя на Националната асоциация на младите фермери Петър Петров, сред земеделците има разделение – има проблем между производители и преработватели на слънчоглед. Петров подчерта, че вносът от Украйна е важен за нас, не за да паднат изкупните цени на продукцията, а за да се избегне спекулативното им вдигане.

Ето какво още каза той пред сутрешния блок на Euronews Bulgaria:

Моята лична визия е, че ние като приоритетни сектори – плодове и зеленчуци, животновъди, лозари и пчелари – сме винаги от другата страна на барикадата – срещу едрите земеделци. И моето основно притеснение е, че той е подет от приоритетните сектори и беше яхнат после от Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциация на земеделските производители в България, виждате ги и се видя, че най-вече се гони целта за слънчогледа.

Тези големи четири култури, които се сеят, нещата пак ще се завъртят около тях, но никой няма да каже, че до преди два месеца нямаше кой да изкупи млякото.

Има някакво пререкание между производители и преработватели на слънчоглед. Преработвателите спират изкупуването на български слънчоглед, като казват, че цените са високи. Ако се купува българския слънчоглед на реални цени, може цената на олиото и да падне

Вносът е от трети страни за ЕС. Фермерите чакаме този внос да бъде отворен, не за да паднат цените, а за да не бъдат спекулативно вдигнати цените.

Не знам защо говорим само за Украйна, като от Русия вносът продължава и той не е спирал.

В момента това, което се говори, че ще има ограничения за Украйна и ще се вкарат малко обеми, за мен е добро решение и се надявам да се случи по този начин.

Аз подкрепям колегите, но ги моля колеги, които работят спекулативно, да не бъдат подкрепени. Знам, че годината е много лоша и добивите са малки.
plovdiv24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!