Може ли Русия да предизвика трета световна война?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
66

Нови инструменти и оръжия като дезинформация и наемнически групи биха довели до грешни прогнози или война, смята началникът на щаба по отбрана на Великобритания Ник Картър

„Русия може да предизвика трета световна война“, коментира той. Американският държавен секретар Майк Помпео е на мнение, че противопоставянето на авторитарните режими в Русия и Китай изисква по-категорични усилия и действия от страна на НАТО. Лондон ще бъде домакин на форума на НАТО през следващия месец, с който ще се честват 70 години от основаването на военната организация.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“ и подложи под съмнение съвместните ангажименти за отбрана. По този повод Картър на свой ред коментира, че НАТО е изключително успешен съюз, който променя стратегиите си, за да се справи с нарастващите заплахи.

Опасенията от подобни заплахи са на преден план във Великобритания. Комисията по сигурност и разузнаване в британския парламент проведе разследване за заплахите от руска намеса на изборите, но министър-председателят Борис Джонсън отказа да се публикуват резултатите преди националния вот. Той ще се проведе през следващия месец.

Преди седмица Bloomberg разкри, че докладът засилва съмненията за руска намеса на предстоящите избори във Великобритания, но не са открити доказателства за спонсорирано от Кремъл вмешателство. В неделя в. Times публикува информация, че в доклада са идентифицирани деветима руски дарители на Консервативната партия.

Картър не изрази позиция дали докладът трябва да бъде достъпен в публичното пространство. Но според него е логично, че хората са притеснени относно влиянието на дезинформацията върху демократичния процес.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!