Великобритания избегна рецесията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
213

Икономиката на Кралството обаче е навляза в последните три месеца на 2019 г. със слаба инерция
Великобритания се е разминала с рецесията преди вече отложената дата за Brexit (31 октомври) и този факт дава предизборен тласък за премиера Борис Джонсън, пише Bloomberg. В периода от началото на юли до края на септември британската икономика е реализирала ръст от 0.3% и е избегнала свиване за второ поредно тримесечие, сочат данните от британския статистически институт.

Въпреки това повишението е по-ниско от очакваното и показва, че икономиката на Обединеното кралство е навлязла в четвъртото тримесечие със слаба инерция.

Икономистите очакват през последните три месеца на годината британският икономически ръст да се забави до 0.2%, а за цялата 2019 г. той да е само 1.2% – най-слабият от финансовата криза от преди десетилетие насам. Прогнозата за следващата година пък зависи изцяло както от изборните резултати от предстоящия предсрочен парламентарен вот във Великобритания, така и от ситуацията около излизането на страната от ЕС.

Борис Джонсън се стреми към парламентарно мнозинство на Консервативната партия след насрочените за 12 декември избори. То му е нужно, за да успее да прокара в парламента договореното с ЕС споразумение за преференциални икономически отношения след Brexit. Ако Джонсън спечели изборите Кралството би могло да напусне Блока до сегашния краен срок – 31 януари. Ако пък загуби, Brexit би могъл да бъде отложен отново, несигурността в британската икономика би се засилила и във Великобритания на власт би могло да дойде най-социалистическото правителство от 70-те години на миналия век насам.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!