Министри предупреждават за процедурни проблеми за британците след „преходния период“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
536

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Във Великобритания министри предупреждават за практическите и процедурни промени, с които ще се сблъскат британците след изтичането на „преходния период“ за Брекзит в края на годината.

Днес постоянните представители на 27-те страни членки на ЕС одобриха временното прилагане на споразумението след 1 януари. Британският парламент ще гласува в сряда.

Вицепремиерът Майкъл Гоув заяви, че е сигурен, че ще има известни проблеми след 1 януари, когато се прекратява свободното движение на хора и влизат в сила различни търговски разпоредби, но правителството е на мястото си да улесни нещата. Гоув напомни на пътуващите до дестинации в ЕС да си направят необходимите застраховки, да проверят роуминга за телефоните им и да проверят до кога са валидни паспортите им.

Бизнесът бе предупреден да се запознае с новите правила за износ и внос на стоки. Междувременно министърът за международна търговия Лиз Тръс каза, че очаква да подпише тази седмица споразумение за свободна търговия с Турция.

В същото време от социалните грижи изразиха голяма тревога за това какво ще се случи след 31 декември, защото е изчислено, че в Англия има 112 000 вакантни места в домовете за социални грижи и в услугите за стари хора и хора с увреждания, а новите имиграционни правила, включващи визи, ще направят много трудно запълването им с работници от чужбина.

Голяма неяснота цари и около бъдещето на британската задморска територия Гибралтар, която не фигурира в постигнатата сделка за търговските отношения след Брекзит и опасенията за възникване на твърда граница с Испания са съвсем реални.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!