MI6: Европа е изгонила половината руски шпиони на територията си

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
83

Британските агенти подкрепят ЦРУ, че Путин не е болен

 

Снимка: Pixabay

Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в Европа, са били експулсирани от началото на войната в Украйна. Това заяви шефът на MI6 на конференция по сигурността в САЩ.

Ричард Мур, който ръководи британското външно разузнаване, каза, че експулсирането на около 400 руски дипломати от страни в континентална Европа, включително Франция и Германия, драстично е намалило шпионските способности на Кремъл.

Говорейки на конференцията за сигурност в Аспен, той каза, че западните разузнавателни агенции са положили “доста съгласувани” усилия да разбият руските шпионски мрежи след инвазията.

“Така че в цяла Европа приблизително половината, нещо като 400 служители на руското разузнаване, работещи под дипломатическо прикритие – са експулсирани”, каза Мур. “Това вероятно е намалило наполовина способността им да шпионират за Русия в Европа.”

Това е първият път, когато MI6 излезе публично с оценката си за въздействието на координираните експулсирания в отговор на инвазията през февруари. Въпреки че цифрата от 400, в широк кръг от нации, беше изчислена преди това, съотношението не беше.

Руските шпиони, както и офицерите от разузнаването на почти всяка голяма държава, обикновено се преструват, че работят за прикритие в посолството на своята страна. Само шепа дългогодишни шпиони – така наречените нелегални – се преструват на обикновени граждани, работещи извън дипломатическата рамка.

Германия изгони 40 руски дипломати през април, а Франция – 41. Великобритания е една от малкото държави, които не са експулсирали никакви дипломати, обвинени в шпионаж, въпреки че това до голяма степен се дължи на факта, че Обединеното кралство каза на 23-ма да напуснат през 2018 г. след отравянията в Солсбъри и не се смята, че има нови шпиони.

Мур каза, че двама нелегални шпиони са били разкрити, включително руснак, представящ се за човек с ирландско-бразилско потекло, който се е опитал и не е успял да си осигури стаж в Международния наказателен съд в Хага през април. След това бразилски съд осъди Сергей Черкасов на 15 години затвор за използване на фалшиви документи за самоличност.

Мур каза, че вярва, че войната в Украйна е “печеливша кампания” за Киев и че Русия ще “все по-трудно ще снабди човешка сила и материали през следващите няколко седмици”, тъй като войната се насочва към критична фаза, преди времето да се промени.

Шефът на агенцията изглежда намекна, че Украйна, с подкрепата на нарастващи количества западни оръжия, ще се опита да организира контраатака през следващите седмици. “Мисля, че за самите украинци е важно да демонстрират способността си да отвърнат на удара”, каза той.

Мур каза, че е съгласен с колегата си в ЦРУ Бил Бърнс, че няма “никакви доказателства, че Путин страда от сериозно влошено здраве”. В ранните фази на войната имаше спекулации, че руският президент е болен от рак или друго сериозно заболяване и е приемал стероиди.

Мур също се съгласи с шефа на ЦРУ, че Китай не доставя на Русия оръжия, защото Пекин е нервен от удара на западните икономически санкции, но каза, че смята, че “ако можеха да осигурят оръжия и да им се размине, биха го направил”.

Той каза, че Китай “набира скорост”, за да разбере какви поуки може да извлече от войната в Украйна и реакцията на Запада досега. “Твърде рано е да се каже какви поуки ще извлекат от злополуките на Путин”, каза Мур и повтори предишно предупреждение, че Пекин не трябва да подценява решимостта на Запада да защити Тайван от всеки опит за насилствено обединение.

По публикацията работи: Нели Христова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!