Мей призова Путин да спре с безотговорната и дестабилизираща дейност

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
372

Двамата лидери се срещат за първи път от 2016-та година

 

Снимка: БТА
Президентът на Русия Владимир Путин и оттеглящият се от поста британски премиер Тереза Мей се срещнаха за първи път от 2016 г. насам в кулоарите на срещата на Г-20 в Осака, предадоха световните медии.

Отношенията между двете страни се изостриха силно след нападението с неврнопаралитично вещество срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март 2018 г. Великобритания обвинява Русия за нападението, а Москва отрича.

По време на срещата Мей е казала на Путин, че не може да има нормализиране на отношенията между двете страни докато Русия не спре безотговорната и дестабилизираща дейност, която заплашва Великобритания и нейните съюзници.

Лондон ще настоява двамата служители на руското военно разузнаване, обвинени за съучастие в нападението над Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, да бъдат изправени пред правосъдието.

Мей е обяснила на Путин, че използването на смъртоносно нервнопаралитично вещество по улиците на Солсбъри е част от по-широк модел на неприемливо поведение и е наистина жалка постъпка.

Тя е призовала още за освобождаването на задържаните от Русия украински моряци, за да се успокои ситуацията с Украйна. Двамата лидери са обсъдили също ядрената сделка с Иран и ситуацията в Сирия.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!