Дефицитът по текущата сметка на Великобритания стигна най-високите си нива от 2016 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
351

Икономическият растеж на страната се е запазил в началото на 2019 г. на ниво от 0,5% спрямо предходното тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания се повиши през първото тримесечие на тази година до най-високата си стойност от края на 2016 г., въпреки че по-голямата част от увеличението се дължи на волатилната търговия със злато, съобщава Ройтерс.

На пръв поглед по-големият дефицит предполага и по-голяма уязвимост на петата по големина икономика в света преди Brexit.
Дефицитът се е увеличил с 6,3 млрд. паунда през първите три месеца на 2019 г. до 30 млрд. паунда. Това е най-голямото увеличение от третото тримесечие на 2016 г. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха дефицитът да бъде в размер на 32 млн. паунда.

От Националното статистическо бюро обясниха, че ръстът се дължи предимно на вноса на злато от страна на голям търговски център в Лондон, отколкото на отслабване на търговския баланс.

Намаляването на търсенето от чужбина на британски активи след излизането на страната от Европейския съюз може да предизвика по-нататъшен спад при лирата, което може да затрудни бизнеса и потребителите при взимането на заеми, предупредиха от Английската централна банка.

„Повишеният дефицит е потенциален източник на уязвимост за икономиката на Обединеното кралство, особено ако има някаква значима загуба на доверие сред инвеститорите в страната при Brexit без сделка“, коментира икономистът Хауърд Арчар от EY ITEM Club.

Междувременно от други данни стана ясно, че икономическият растеж на Великобритания се е запазил в началото на 2019 г. на ниво от 0,5% спрямо предходното тримесечие. Именно през първите три месеца на годината компаниите се втурнаха да складират запаси заради риска от прекъсване на доставките през март, когато Великобритания първоначално трябваше да напусне ЕС.

Годишният темп на растеж на БВП е 1,8%, което е и най-доброто представяне от третото тримесечие на 2017 г.
През първото тримесечие бизнесът е увеличил запасите си с 5,7 млрд. паунда. Според некоригираните данни запасите са допринесли с 0,9% към растежа на БВП.

АЦБ прогнозира нулев растеж на БВП през текущото тримесечие, тъй като инвестициите остават в застой преди новата дата за Brexit 31 октомври. Годишният растеж ще се забави до 1,5% през тази година дори Великобритания да напусне ЕС с преходна сделка според оценки на централната банка.

Британската икономика започна да се забавя след провеждането на референдума за Brexit, а сега се сблъсква и с напрежението около търговските отношения между САЩ и Китай, като и забавянето в Европа оказва своето влияние.

При бизнес инвестициите е отчетен спад от 1,5%, докато разходите на домакинствата остават основа на растежа с повишение от 1,9%.

Има обаче някои сигнали, че потребителското търсене отслабва въпреки стабилния пазар на труда. Проучване на потребителските настроения показа влошаване на показателя през юни.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов
invstor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!