Мъск възстанови Twitter акаунта на Доналд Тръмп

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
34

Новият собственик на социалната мрежа взе решението след анкета сред

Снимка: Depositphotos

Новият собственик и главен изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск обяви, че ще възстанови акаунта на бившия президент Доналд Тръмп. За да стигне до това решение, милиардерът проведе анкета сред последователите си в платформата. Гласуването продължи 4 часа и в крайна сметка завърши с подкрепа на решението днес.

Мъск написа в туит:

Хората си казаха думата. Тръмп ще бъде възстановен. Vox Populi, Vox Dei.“
Профилът на Тръмп изглежда вече е активен, но бившият президент още не е публикувал нищо.

При предишната собственост Twitter издаде доживотна забрана на акаунта на президента Доналд Тръмп през януари 2021 г. Той беше спрян след бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия, когато поддръжниците на Тръмп се разбунтуваха и попречиха на законодателите, които официално преброяваха гласовете на Електоралната колегия.
По това време Twitter каза, че е взел решението „поради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие“.

След като Тръмп беше забранен от Twitter и други социални платформи, включително Facebook, той създаде своя собствена компания за социални медии. От своя страна Тръмп каза по-рано тази година, че няма да се върне към платформата, дори ако Мъск отмени забраната.

Бившият президент каза на Джо Кернен от CNBC през април след новината за сделката, че въпреки че харесва Мъск, той е „разочарован от начина, по който бях третиран от Twitter. Няма да се върна в Twitter.“

Мъск беше предизвестил решението си да приветства Тръмп обратно в платформата още през май, малко след като той за първи път се съгласи да купи компанията. На конференцията Future of the Car на FT Live Мъск каза, че „ще отмени постоянната забрана“, ако сделката се осъществи.

Постоянните забрани трябва да бъдат изключително редки и наистина запазени за акаунти, които са ботове, или измамни, спам акаунти… Мисля, че не беше правилно да забраня Доналд Тръмп“, каза тогава Мъск. „Мисля, че това беше грешка, защото отчужди голяма част от страната и в крайна сметка не доведе до това, че Доналд Тръмп няма глас.“

Ходът за връщане на Тръмп в Twitter идва дни, след като бившият президент обяви третата си кампания за Белия дом. В момента той е под федерално разследване за боравенето му с класифицирани документи и ролята му в огромните усилия за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г.

Реактивирането на акаунта на Тръмп пристига седмици преди балотажа на изборите през декември между сенатора демократ Рафаел Уорнок и републиканския кандидат Хершел Уокър. Дейността на Тръмп в Twitter може да повлияе на надпреварата, пише CNBC.

Тръмп аплодира новата собственост на Twitter под ръководството на Мъск. „Много съм щастлив, че Twitter вече е в здрави ръце и повече няма да се управлява от радикални леви лунатици и маниаци, които наистина мразят нашата страна“, написа Тръмп в своя акаунт в Truth Social през октомври. Truth Social е подобна на Twitter платформа, управлявана от Trump Media & Technology Group.

На 28 октомври, докато Мъск поемаше кормилото в Twitter, той написа в платформата, че „Twitter ще формира съвет за модериране на съдържание с много различни гледни точки. Няма да се вземат важни решения за съдържанието или възстановяване на акаунти, преди този съвет да се събере.“

Мъск все още не е казал дали е сформирал Съвета за модериране на съдържание и кой участва в него.

NAACP е една от първите групи за граждански права, които осъдиха Мъск за това, че е позволил на Тръмп да се върне в платформата. Дерик Джонсън, главен изпълнителен директор на NAACP, призова всички компании, които все още работят с Twitter, да спрат рекламите си след решението за възстановяване на Тръмп.

Всеки рекламодател, който все още финансира Twitter, трябва незабавно да спре всички реклами“, каза Джонсън в изявление за CNBC. „Ако Илон Мъск продължи да управлява Туитър по този начин, използвайки безсмислени анкети, които не представляват американския народ и нуждите на нашата демокрация, Бог да ни е на помощ“, добави той.

Джонсън беше сред групата лидери на гражданските права, които наскоро се срещнаха с Мъск и го призоваха да забрани връщането на много потребители, които са били забранени от платформата.

Лидерите на демократите се опасяват от месеци, че Мъск ще позволи на Тръмп да се върне в Twitter.
Членовете на вътрешния кръг на президента Джо Байдън и партийните стратези се притесняват, че ще се появи дезинформация в Twitter под ръководството на Мъск и преди президентските избори през 2024 г., които биха могли да изправят Байдън срещу бившия президент в реванш, съобщи по-рано CNBC.

Говорител на Белия дом не отговори на искането за коментар.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!