Луд ли е Путин: Експерти се борят да разберат психиката на руския президент

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
278

Според някои той само играе ролята на психически нестабилен

Снимка: БГНЕС

Руският лидер Владимир Путин е в капан в затворен свят, създаден от него, смятат западни шпиони. А това ги притеснява.

Години наред те се стремят да влязат в съзнанието на Путин, за да разберат по-добре намеренията му.

Тъй като руските войски изглеждат затънали в Украйна, необходимостта от това да се влезе в главата на Путин стана още по-голяма, тъй като експертите се опитват да разберат как той ще реагира под натиск.

Разбирането на душевното му състояние ще бъде жизненоважно, за да се избегне ескалацията на кризата в още по-опасна територия.

Има спекулации, че руският лидер е болен, но много анализатори смятат, че той всъщност е станал изолиран и затворен за всякакви алтернативни възгледи.

Неговата изолация е очевидна в снимки от срещите му, като например когато се срещна с президента Еманюел Макрон, двойката в далечните краища на дълга маса. Това беше очевидно и от срещата на Путин със собствения му екип за национална сигурност в навечерието на войната.

Първоначалният военен план на Путин изглеждаше като нещо, измислено от офицер от КГБ, обяснява един служител на западното разузнаване.

Те казват, че тя е създадена от строга “конспиративна клика” с акцент върху секретността. Но резултатът се оказва хаос. Руските военни командири не бяха готови и някои войници преминаха границата, без да знаят какво правят.

Един човек, който взема решения

Западните шпиони, чрез източници, които няма не обсъждат, знаят повече за тези планове от мнозина в руското ръководство. Но сега те са изправени пред ново предизвикателство – да разберат какво ще направи лидерът на Русия след това. И това не е лесно.

“Предизвикателството при разбирането на действията на Кремъл е, че Путин е единственият, който взема решения в Москва”, обяснява Джон Сайфер, който преди е ръководил операциите на ЦРУ в Русия. И въпреки че възгледите му често се изясняват чрез публични изявления, да знае как ще действа спрямо тях е трудно предизвикателство за разузнаването.

“Изключително трудно е в една толкова добре защитена система като Русия да има добри разузнавателни данни за това, което се случва в главата на лидера, особено когато толкова много от неговите хора не знаят какво се случва“, сър Джон Соуърс, бивш ръководител от британската MI6, каза пред BBC.

Путин, казват служители на разузнаването, е изолиран в балон, създаден от него самият, в който прониква много малко външна информация, особено всяка, която може да оспори това, което той мисли.

“Той е жертва на собствената си пропаганда в смисъл, че слуша само определен брой хора и блокира всичко останало. Това му дава странен поглед към света”, казва Ейдриън Фърнъм, професор по психология и съ-автор на предстояща книга Психологията на шпионите и шпионажа. Рискът е това, което се нарича “групово мислене”, при което всеки засилва възгледа си. “Ако той е жертва на групови мисли, ние трябва да знаем коя е групата”, казва проф. Фърнъм.

Кръгът на тези, с които Путин говори, никога не е бил голям, но когато се стигна до решението за нахлуване в Украйна, той се стесни до само шепа хора, смятат служители на западното разузнаване, всички онези “истинско вярващи”, които споделят мисленето на г-н Путин и обсесии.

Усещането за това колко малък е станал неговият вътрешен кръг беше подчертано, когато той публично се надсмя шефа на собствената си Служба за външно разузнаване на срещата за национална сигурност точно преди инвазията – ход, който сякаш унижи служителя. Речта му часове по-късно също разкри мъж, ядосан и обсебен от Украйна и Запада.

Тези, които са го наблюдавали, казват, че руският лидер е воден от желание да преодолее възприеманото унижение на Русия през 90-те, заедно с убеждението, че Западът е решен да задържи Русия и да го изгони от власт. Човек, който се е срещал с Путин, си спомня манията му да гледа видеоклипове на убития либийски полковник Кадафи.

Когато директорът на ЦРУ Уилям Бърнс беше помолен да оцени психическото състояние на Путин, той каза, че “се е задушил в запалителна комбинация от оплакване и амбиции в продължение на много години” и описа възгледите му като “втвърдени” и че той е “много по-изолиран” от други гледни точки.

Луд ли е руският президент? Това е въпрос, който много лидери на Запад са си задавали. Но малко експерти го смятат за полезен. Един психолог с опит в областта каза, че е грешка да се приеме, че тъй като не можем да разберем решение като нахлуването в Украйна, човекът за него е “луд”.

ЦРУ разполага с екип, който извършва “анализ на лидерството” на чуждестранни лица, вземащи решения, като се опира на традиция, датираща от опитите да се разбере Хитлер. Те изучават историята, взаимоотношенията и здравето на даден лидер, черпейки от тайно разузнаване.

Друг източник са показанията на тези, които са имали пряк контакт, като други лидери. Съобщава се, че през 2014 г. Ангела Меркел е казала на президента Обама, че Путин живее “в друг свят”. Междувременно президентът Макрон, когато неотдавна разговаря на живо с Путин, заяви, че е руския лидер е “по-твърд, по-изолиран” в сравнение с предишни срещи.

Нещо променило ли се? Някои спекулират, без много доказателства, за възможно влошено здраве или въздействието на лекарствата. Други посочват психологически фактори като усещането, че собственото му време изтича, за да изпълни това, което вижда като своя съдба в защитата на Русия или възстановяването на нейното величие. Руският лидер видимо се изолира от другите по време на пандемията COVID и това също може да е оказало психологическо въздействие.

“Путин вероятно не е психично болен, нито се е променил, въпреки че е по-скоро забързан и вероятно по-изолиран през последните години”, казва Кен Деклева, бивш лекар и дипломат от правителството на САЩ, а в момента старши сътрудник в Фондация Джордж Буш-старши за отношенията между САЩ и Китай.

Тревожно е, че надеждната информация все още не намира своя път в затворения цикъл на Путин. Неговите разузнавателни служби може би не са били склонни преди инвазията да му кажат нещо, което той не иска да чуе, предлагайки розови оценки за това как ще протече една инвазия и как ще бъдат приети руските войски преди войната. Тази седмица един западен служител каза, че Путин все още може да няма представа колко зле вървят нещата за собствените му войски. Това води до безпокойство относно това как той може да реагира, когато се сблъска с влошаващата се ситуация за Русия.

Теорията за лудостта

Самият Путин разказва историята на преследването на плъх, когато е бил момче. Когато го приклещва в ъгъла, плъхът реагирал, като го нападнал, принуждавайки младият Владимир да стане този, който е избягал накрая. Въпросът, който задават западните политици, е какво, ако Путин се почувства притиснат в ъгъла сега?

“Въпросът наистина е дали той ще реагира с по-голяма бруталност и ескалира по отношение на оръжейните системи, които е готов да използва”, казва един западен служител. Има опасения, че може да използва химическо оръжие или дори тактическо ядрено оръжие.

“Притеснението е, че той ще прави нещо невероятно прибързано по жесток начин с натискане на бутона”, казва Ейдриън Фърнъм.

Самият Путин може да разиграва чувството, че е опасен или дори ирационален – това е добре позната тактика (често наричана теория за “лудия”), при която някой лидер с достъп до ядрени оръжия се опитва да накара противника си да отстъпи, като го убеждава че той може да е достатъчно луд, за да ги използва въпреки потенциала всички да загинат.

За западните шпиони и политици разбирането на намеренията и мисленето на Путин днес не може да бъде по-важно. Прогнозирането на реакцията му е от ключово значение за определянето на това докъде могат да го тласнат, без да предизвикат опасна реакция.

“Аз-концепцията на Путин не допуска провал или слабост. Той презира такива неща”, казва Кен Деклева. “Притиснат в ъгъла, отслабен Путин е по-опасен Путин. Понякога е по-добре да оставим мечката да избяга от клетката и да се върне обратно в гората.”

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!